Rusia va construi rachete nucleare cu rază medie după retragerea din INF

Ministrul rus al Apărării a declarat că ţara sa intenţionează să construiască rachete cu rază medie capabile nuclear. Anunţul a fost făcut la mai puţin de o săptămână după ce SUA şi Rusia au decis să abandoneze Tratatul INF.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. (Getty Images)

Rusia va construi rachete cu rază medie capabile nuclear şi cu lansare terestră în următorii doi ani, a declarat marţi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, potrivit Deutsche Welle.

Şoigu a susţinut că o versiune cu lansare terestră a rachetei de croazieră Kalibr a Marinei ruse şi o nouă rachetă hipersonică cu lansare terestră vor fi construite în 2019 sau 2020.

Declaraţia lui Şoigu a fost făcută după decizia de săptămâna trecută a Statelor Unite de a-şi suspenda obligaţiile ce decurg din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) semnat în 1987 de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan. Tratatul interzice celor două ţări să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete cu lansare terestră cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.500 km.

SUA a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, justificându-şi în acest fel decizia de a ieşi din INF. La rândul său, Kremlinul a negat acuzaţiile americanilor şi a renunţat de asemenea la acest tratat.

Diplomatul rus a afirmat marţi că astfel de rachete cu rază medie vor fi proiectate acum. În plus, ministrul rus a acuzat SUA că urmăreşte să construiască “rachete cu lansare terestră cu o rază de acţiune de peste 500 km”.

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a criticat pe omologul american Donald Trump, etichetându-l “imatur” pentru decizia de a scoate SUA din tratatul pentru controlul rachetelor, potrivit Express.co.uk.

Putin a afirmat: “Partenerii noştri americani au anunţat că nu vor mai fi parte în acord şi totodată ne suspendăm şi noi parteneriatul. Vom aştepta până când partenerii noştri se vor maturiza suficient pentru a avea un dialog egal şi semnificativ pe tema acestui subiect important”.

De asemenea, Putin a promis că Moscova va renunţa la discuţiile cu SUA privind dezarmarea şi îşi va accelera pregătirile pentru construirea de noi rachete.

Rachetele supersonice vor fi incluse în noul arsenal de arme, a avertizat Putin, deşi a afirmat că nu se va lăsa atras “într-o nouă cursă a înarmării costisitoare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe