Rusia vrea să deschidă şcoli în Transnistria

Epoch Times România
20.09.2012

Rusia trebuie să deschidă nu doar consulat la Tiraspol, ci şi să mărească numărul de şcoli, de profesori calificaţi, care să lucreze în Transnistria, a declarat, joi, preşedintele preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu statele CSI din cadrul Dumei de Stat, Leonid Sluţki, relatează Publika.md.

Declaraţia oficialului intervine în condiţiile în care liderul regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a cerut, într-un discurs ţinut joi în Duma de Stat, sprijinul deputaţilor ruşi pentru deschiderea unui consulat al Rusiei în regiunea separatistă.

“Considerăm că autorităţile de la Chişinău, sub pretexte artificiale, tergiversează deschiderea unui consulat la Tiraspol. Vreau să vă atrag atenţia asupra acestui fapt pentru a primi o susţinere deputaţilor Dumei de Stat în vederea rezolvării acestei probleme în termeni restrânşi”, a declarat Şevciuk.

El le-a explicat deputaţilor ruşi că cetăţenii Rusiei care locuiesc pe teritoriul Transnistriei cer insistent deschiderea consulatului la Tiraspol. “În stânga Nistrului există mai mulţi cetăţeni ruşi decât în Moldova, însă partenerii noştri de la Chişinău caută intens pretexte pentru a evita deschiderea consulatului”, a afirmat liderul separatist de la Tiraspol.

Posibilitatea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol a fost ridicată în aprilie la Chişinău de reprezentantul special al Kremlinului pentru dosarul transnistrean, Dmitri Rogozin, în timpul unei vizite în Republica Moldova.

Ulterior, atât vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, cât şi premierul Vlad Filat au respins această posibilitate.

Vicepremierul Eugen Carpov a declarat atunci că autorităţile de la Chişinău nu pot acredita misiuni consulare la Tiraspol, atât timp cât convenţiile internaţionale obligă autorităţile să le asigure acestora securitate şi imunitate.

Cu toate acestea, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhamteşin, a declarat recent că un consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană poate fi deschis până la sfârşitul anului.

La rândul său, premierul Vlad Filat a afirmat, într-un interviu pentru presa rusă, că autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure condiţiile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor. "Dacă am deschis consulate ale altor ţări la Bălţi şi Cahul, înseamnă că o putem face şi la Tiraspol. Noi credem că malul stâng al râului Nistru este parte a Moldovei. Este nevoie să oferim facilităţile necesare pentru ca diplomaţii ruşi să lucreze în interesul cetăţenilor care locuiesc acolo şi au paşapoarte ruseşti. Această problemă trebuie soluţionată", a declarat Vlad Filat într-un interviu pentru agenţia Itar-Tass.

Premierul Vlad Filat s-a aflat în urmă cu două săptămâni în vizită la Moscova, iar pe agenda discuţiilor cu preşedintele Vladimir Putin şi cu premierul Dmitri Medvedev s-a aflat, printre altele, subiectul deschiderii consulatului Rusiei la Tiraspol.

În prezent, în partea stângă a Nistrului funcţionează o misiune consulară a Ambasadei Rusiei pentru transnistrenii care deţin cetăţenie rusă. Administraţia separatistă de la Tiraspol şi-a manifestat, în repetate rânduri, dorinţa ca Rusia să-şi deschidă un consulat general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor