Ruşii amplasează lansatoare de rachete Grad la centrala nucleară Zaporojie. Chiar lângă depozitul de combustibil nuclear

Centrala nucleară de la Zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie (Captură ecran)

Forţele ruse au adus mai multe lansatoare multiple de rachete Grad (MRL) la centrala nucleară ocupată Zaporojie, ceea ce conturează scenariul unor viitoare provocări, potrivit Ukrayinska Pravda, care citează compania naţională ucraineană de energie nucleară Energoatom.

"Ruşii au desfăşurat ieri [7 decembrie] mai multe MRL Grad pe teritoriul centralei nucleare capturate din Zaporojie.

Invadatorii au plasat această armă în apropierea unităţii de putere nr. 6, direct lângă amplasamentul depozitului uscat al staţiei de combustibil nuclear uzat, unde anterior au fost construite în secret nişte "structuri de protecţie", încălcând toate condiţiile de organizare a securităţii nucleare şi radiologice.

Cea mai probabilă provocare care se pregăteşte este un atac pe malul opus al râului Nipru, în special în oraşele Nikopol şi Marhaneţ [regiunea Dnipropetrovsk - n.r.], trăgând cu aceste sisteme Grad direct de pe amplasamentul centralei, sub scutul unităţilor de putere şi a instalaţiei de depozitare a combustibilului uzat."

Energoatom a precizat că invadatorii ruşi folosesc centrala în scopuri militare şi au desfăşurat acolo personal, echipamente militare, arme şi explozibili încă de la începutul agresiunii lor.

Compania a informat AIEA cu privire la desfăşurarea suplimentară de MLR-uri Grad direct pe amplasamentul ZNPP.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) speră să ajungă la un acord cu Rusia şi Ucraina privind instituirea unei zone de siguranţă la Centrala Nucleară Zaporojie până la sfârşitul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe