Oameni de ştiinţă lucrează în laborator. (FRANK PERRY / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.08.2013
Oameni de ştiinţă lucrează în laborator. (FRANK PERRY / AFP / Getty Images)Oameni de ştiinţă lucrează în laborator.
A luat naştereprima bancădemutaţiigenetice umane. Include3.396de gene, aproximativ o treimedingenomulumanşi esteocolecţieunică, destinatăsă crească în timp. Descrisă înrevista Nature Methods, este considerată decercetatori cheia pentru aîntelege mai bine funcţiilecheieale genelorşide a înţelegemodul în caremodificărilelor pot provoca o boală. Proiectul este coordonatdeSebastianNijman, de la Centrul de CercetaredeMedicină Molecularăal Academieide Ştiinţe din Austria.
„La mai mult de zece ani de lafinalizarea secvenţeigenomuluiuman, funcţionareaceloraproximativ 20.000 degene care controlează proteineleesteîncă incompletă", afirmă cercetătorii.
După ce au obţinut hartagenelorumane, pasuldecisivpentru a ajunge îninimastudiuluiADN-ului estede ainţelege funcţia. Ceea ce aşteaptă cercetătorii de laaceastaprimăcolecţieeste, prin urmare, omulţimedeobservaţiicare potelucidafuncţiagenelorimplicateîn proceselebiologicede importanţăfundamentală, cum ar fi comunicareacelulelor, metabolismul, secreţia.
Un alt obiectiv este acela de ase concentra pefuncţiagenelora cărormutaţieeste legată deapariţia bolilor, astfel încât să obţinămodele experimentaleale aceleiaşipatologii.
Particularitateabănciieste aceea de aadunaocolecţiedecelule, care sunt identicegeneticcu excepţiauneimutaţii într-o singură genă, de fiecare dată diferită. Este vorba despreolinie celularăunică a căruigenomeste prezentîntr-un singur exemplar în loc dedouăexemplareconţinute în fiecarecelulăsomaticăumană.