S-a stins din viaţă Peter O'Toole

Actorul Peter O'Toole, aprilie 2011, Hollywood, California.  (arhivă)
Actorul Peter O'Toole, aprilie 2011, Hollywood, California. (arhivă) (Frederick M. Brown / Getty Images)

Marele actor, Peter O'Toole, a încetat din viaţă la vârsta de 81 de ani. Actorul s-a stins sâmbătă, la spitalul Wellington din Londra, după o lungă luptă cu cancerul.

Peter O'Toole a fost una dintre cele mai respectate figuri ale cinematografiei mondiale, o legendă atât pe marile ecrane cât şi în viaţa de zi cu zi, susţin apropiaţii săi. Deşi grav lovit de suferinţă, O'Toole şi-a păstrat umorul, reuşind să le ofere clipe plăcute celor care i-au fost alături în ultimii ani.

Actorul, a cărui carieră a fost propulsată de rolul din Lawrence al Arabiei, şi-a petrecut tinereţea în nordul Angliei. Şi-a început cariera actoricească la vârsta de 17 ani, la Londra, ca actor de Teatru. După terminarea liceului, înainte să urmeze cursurile Academiei Regale de Arte Dramatice, O'Toole şi-a câştigat existenţa lucrând ca jurnalist şi fotograf pentru Yorkshire Evening Post. Înainte să urmeze cursurile Academiei, a făcut armata la transmisiuni în Marina Regală timp de 2 ani.

De-a lungul carierei sale, Peter O'Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar fără să câştige însă mult râvnitul trofeu. O'Toole e unul dintre puţinii actori ce au fost nominalizaţi de două ori la Oscar pentru interpretarea aceluiaşi personaj. În 1964 a fost nominalizat pentru memorabila interpretare a rolului regelui Henry al II-lea din ”Becket”, iar 4 ani mai târziu, în 1968, a fost nominalizat pentru acelaşi rol, în filmul ”Lion in the Winter”, informează Cinemagia.

Performanţele actoriceşti ale lui O'Tole au fost răsplătite însă cu un premiu Emmy, patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA iar Academia de film americană l-a omagiat acordându-i Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003, informează Gândul.

O'Toole s-a retras din activitate în iulie 2012, „fără regrete”, declara actorul, şi cu recunoştinţă pentru „oamenii minunaţi, prieteni buni” cu care a împărtăşit „destinul inevitabil al tuturor actorilor: eşecurile şi succesele”, a completat O'Toole.

Deşi a fost unul dintre marii actori ai timpului, a găsit cu greu roluri importante datorită problemelor sale cu băutura. În 1970, viaţa şi cariera i-au fost puse în pericol de grave probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului. S-a dovedit ulterior că suferea de cancer la stomac. La momentul respectiv, actorul şi-a revenit renunţând la alcool.

În ultimii ani de viaţă, Petre O'Toole a făcut un rol memorabil în piesa de teatru "Jeffrey Bernard is Unwell" şi în versiunea televizată a acesteia. Producţia prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic.

Ultimele filme în care a jucat Peter O'Toole, "Katherine of Alexandria" şi "Mary Mother of Christ" sunt în prezent în faza de postproducţie şi vor fi lansate anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură