Să îmbătrânim frumos şi demn

(photos.com)

Fenomenul de îmbătrânire începe după 40 de ani când scade capacitatea funcţională a organismului; specialiştii consideră că se poate vorbi de trei stadii: stadiul de trecere spre bătrâneţe (de la 65 la 75 de ani), stadiul bătrâneţii medii (de la 75 la 85 de ani) şi stadiul marii bătrâneţi sau al longevităţii (peste 85 de ani).

Bătrâneţea e privită de multe ori ca un chin. Pielea îşi pierde elasticitatea, apar ridurile, părul albeşte, slăbesc vederea, auzul, apar tulburările de memorie, oboseala, irascibilitatea, pesimismul. Stările depresive sunt accentuate de teama de moarte, mai ales când pierdem persoane dragi nouă. Pensionarea aduce sentimentul inutilităţii, al frustrării, gândul că eşti o povară pentru ceilalţi. Atunci e nevoie să renunţăm la rigiditate şi să devenim dispuşi la schimbare, să căutăm soluţii şi să ne adaptăm. În general asociem bătrâneţea cu neputinţa, singurătatea, boala, cozile de la farmacie, sărăcia.

Dar putem să privim bătrâneţea şi altfel, ca fiind ''vârsta de aur'' sau ''vârsta înţelepciunii'': ''cine nu are bătrâni, să-i cumpere“, spune un vechi proverb românesc, pentru că e perioada când se acumulează bogăţie sufletească, experienţe de viaţă, înţelepciune, valori morale; am avea multe de învăţat de la bătrâni şi ei merită respectul nostru. Acum putem să privim în urmă, să vedem ce am greşit şi să îndreptăm, avem mai mult timp, putem să călătorim, să ne asumăm roluri noi, să ne ocupăm de nepoţi, să citim, să ne implicăm în activităţi sportive sau de voluntariat.

Deseori suntem înclinaţi să negăm propria bătrâneţe şi moarte, dar e important s-o acceptăm ca pe un fapt natural, aşa cum noaptea urmează zilei; putem avea o bătrâneţe la fel de frumoasă ca un magnific apus de soare... La tinereţe bătrâneţea e doar o noţiune îndepărtată. Nu ne place să privim un bătrân pentru că ne gândim la propriul nostru declin. Dar nu întotdeauna vârsta contează, bătrâneţea este şi o stare de spirit. Am văzut tineri care păreau bătrâni şi invers, bătrâni senini şi frumoşi, cupluri ţinându-se de mână ca în tinereţe.

Depinde de noi să îmbătrânim frumos şi demn; să alegem un regim de viaţă sănătos, să evităm sedentarismul, emoţiile negative, supărarea, resentimentele, să cultivăm optimismul, sentimentele pozitive, iertarea, să cunoaştem mai bine legile universului, să avem credinţă, pentru că numai aşa vom trăi mai mult şi în armonie pe acest pământ "până la adânci bătrâneţi''.