Salata de ţelină din regiunea Emilia-Romagna din Italia

Salata de telina din provincia italiana Emilia Romagna.
Salata de telina din provincia italiana Emilia Romagna. (Maureen Zebian / The Epoch Times)

Această reţetă intră în categoria "Cum ai făcut această salată?", pentru că nu cred că am servit-o vreodată fără să aud această întrebare. Oaspeţii au dubii faţă de o salată făcută în întregime din ţelină, o legumă căreia i se oferă un rol minor şi este adesea trecută cu vederea în cele mai multe reţete. Apoi îmi cer reţeta.

Această reţetă este uşor de descris, dar are ataşată o poveste. Soţia mea, Joanne, şi cu mine am aterizat la Milano, la începutul vacanţei noastre, şi am luat trenul spre Bologna, unde ne-am propus să rămânem peste noapte numai pentru a constata că toate hotelurile aveau locurile rezervate.

Am închiriat o maşină şi am condus până la Ravenna, unde am ajuns complet epuizaţi şi după aproape 36 de ore de nesomn. Ne-am cazat la un hotel şi a descoperit o pizzerie în apropiere, care servea paste simple.

Niciunul dintre noi nu îşi aminteşte ce a servit la cină, dar am primit această salată specialitatea casei împreună cu pastele, şi am făcut-o de nenumărate ori de atunci.

Emilia-Romagna, care include Parma (unde sunt făcute Parmigiano-Reggiano şi Prosciutto di Parma) si Modena (casa oţetului balsamic), ia mâncarea foarte în serios. Deci nu a fost surprinzător faptul că salata oferită de această pizzerie umilă avea un echilibru perfect de arome de ulei extra virgin de măsline, suc de lămâie, sare de mare şi piper, acoperită cu câteva bucle perfecte de Parmigiano Reggiano.

Salata:

Pentru 4 porţii:

- 3 1/2 - 4 ceşti de ţelină tăiată în felii subţiri;

- aproximativ 2 linguri de ulei extra virgin de măsline de cea mai bună calitate;

- 1-2 linguriţe de zeamă proaspătă de lămâie;

- sare de mare şi piper negru proaspăt măcinat după gust;

- brânză Parmigiano Reggiano.

Tăiaţi capetele mai multor tulpini de ţelină şi înmuiaţi-le în apa rece, uşor sărată, timp de 30 de minute. Scurgeţi-le şi uscaţi-le bine. Tăiaţi-le oblic şi cât mai subţire posibil.

Imediat înainte de servire, amestecaţi ţelina cu uleiul de măsline şi adaugaţi zeama de lămâie. Se amestecă bine. Adăugaţi sare de mare şi piper şi amestecaţi din nou. Adaugaţi mai multă zeamă de lămâie sau mai mult ulei de măsline, după gust, iar apoi mai puteţi adăuga sare sau piper, dacă este necesar.

Serviţi pe farfurii individuale şi folosiţi un cuţit de curăţat legume pentru a tăia brânza în bucle perfecte deasupra fiecărei salate.

Ca în orice reţetă cu ingrediente puţine, această salată necesită ingrediente de cea mai bună calitate: ţelina proaspătă şi crocantă, ulei de măsline excelent şi parmezan vechi. Eu cred că limpezimea sării de mare este cea care face diferenţa şi nu ar trebui să fie adăugată până când ţelina nu este amestecată cu uleiul de măsline şi până când salata nu este gata pentru a fi servită, în felul acesta evitând scurgerea apei din ţelină şi diluarea sosului.

Servim această salată de multe ori. Este perfectă cu o cină uşoară de peste, dar este de apreciat după paste bogate sau feluri principale.

Charlie Burke, un fermier ecologic şi bucătar pasionat, este vicepreşedintele Asociaţiei Pieţei Fermierilor din New Hampshire. Pentru mai multe reţete, vizitaţi: www.theheartofnewengland.com