Şapte moduri de a menţine limite sănătoase

Menţinerea unor limite sănătoase în toate aspectele vieţii implică definirea lor, aplicarea lor şi faptul că trebuie să ştii să pleci atunci când cineva nu le respectă.
Menţinerea unor limite sănătoase în toate aspectele vieţii implică definirea lor, aplicarea lor şi faptul că trebuie să ştii să pleci atunci când cineva nu le respectă. (screenshot video Youtube Shen Yun Zuo Pin)

Limitele sănătoase sunt direct legate de bunăstare şi sănătatea mentală. Limitele sunt de mai multe tipuri - fizice, emoţionale, sexuale şi aşa mai departe. Ele pot fi flexibile sau stricte, în funcţie de relaţia pe care o aveţi cu oamenii şi situaţiile din jurul dvs.

Limitele sănătoase sunt cele care nu sunt nici prea rigide, nici prea permisive şi necesită preocupare din partea dumneavoastră pentru a vă asigura că nu sunt încălcate.

Limite sănătoase

De multe ori suntem supăraţi pe alţii pentru că acţiunile lor ne-au depăşit involuntar limitele. În astfel de situaţii, dăm vina în exterior pe cealaltă persoană, pentru că nu ne-a respectat limitele.

Deşi ar trebui să avem grijă să nu ignorăm zona de confort a unei persoane, trebuie să ne amintim, de asemenea, că protejarea şi menţinerea limitelor noastre nu este treaba altei persoane.

Gândiţi-vă la graniţele internaţionale: ţările nu trasează pur şi simplu linii pe pământ şi se aşteaptă ca restul lumii să le respecte. Gărzile de frontieră sunt desemnate în mod special pentru a-i opri pe cei care încearcă să intre într-o ţară, fără permisiune.

În mod similar, graniţele personale sunt prioritatea dumneavoastră. Depinde de dvs. să le stabiliţi şi să le protejaţi împotriva încălcării.

Iată şapte moduri de a menţine limite sănătoase pentru a avea relaţii mai reuşite şi mai profunde, precum şi pentru liniştea dumneavoastră.

1. Aflaţi care sunt valorile şi limitele dumneavoastră

În primul rând, acordaţi-vă puţin timp pentru introspecţie. Autoanaliza vă poate ajuta să descoperiţi ce trebuie să ştiţi despre valorile şi convingerile dumneavoastră. Odată ce ştiţi ce este important, veţi putea să comunicaţi acelaşi lucru celorlalţi într-un mod mai adecvat.

În timp ce vă aflaţi în această călătorie de autodescoperire, faceţi-vă timp pentru a afla care vă sunt limitele şi cum vă simţiţi atunci când aceste limite sunt depăşite. Astfel, vă va fi mai uşor să stabiliţi limite sănătoase pentru a vă păstra sănătatea mentală.

2. Informaţi oamenii cu privire la limitele dumneavoastră

Opt paşi pentru a crea limite sănătoase în relaţiile dumneavoastră:

1. Înţelegeţi clar cine sunteţi.

2. Comunicaţi în mod deschis şi onest.

3. Învăţaţi să spuneţi „nu”.

4. Faceţi din bunăstarea personală o prioritate maximă.

5. Oferiţi-vă momente de linişte.

6. Creaţi spaţiu în relaţiile dvs.

7. Aveţi încredere în semnalele pe care le primiţi.

8. Respectaţi-vă suficient de mult încât să vă îndepărtaţi când este necesar.

Stabilirea unor limite sănătoase funcţionează doar atunci când le comunici persoanelor din jurul tău. Dacă nu le spuneţi celorlalţi că acţiunile lor sunt inacceptabile, ei nu vor realiza că trebuie să îşi schimbe comportamentul.

Comunicaţi atunci când simţiţi că eforturile lor vă fac să vă simţiţi frustrat, neapreciat sau inferior. Este perfect acceptabil să evitaţi lucrurile care încalcă limitele pe care vi le-aţi stabilit.

3. Fiţi fermi şi asertivi

Uneori vă puteţi trezi prins într-o situaţie inconfortabilă, deşi îi spuneţi celeilalte persoane ce simţiţi. Este posibil ca oamenii să nu vă ia în serios limitele, deoarece limitele dvs. nu sunt prioritatea lor. Nu-i lăsaţi pe ceilalţi să vă convingă să faceţi sau să nu faceţi anumite lucruri, fără a ţine cont de sentimentele dumneavoastră. Stabilirea unor limite sănătoase în mod ferm şi clar poate părea descurajantă, deoarece este mai uşor şi mai puţin stresant să evitaţi confruntarea.

Cu toate acestea, trebuie să vă respectaţi şi să vă preţuiţi limitele, fiind amabil, dar asertiv. S-ar putea ca oamenii să nu fie fericiţi în această privinţă, dar ar trebui să vă respecte decizia.

4. Exersaţi spunând "NU"

Uneori uităm că este în regulă să îi refuzăm pe alţii atunci când nu vrem să facem ceva. În schimb, continuăm să spunem "da" la tot mai multe lucruri, fără să ne dăm seama că, în cele din urmă, vom ajunge să nu avem aproape deloc timp sau energie pentru noi înşine. Data viitoare când vă aflaţi într-o situaţie care nu se aliniază cu limitele dvs., exersaţi să spuneţi "nu".

Faceţi ceea ce este cel mai bine pentru dumneavoastră în acel scenariu; modul în care reacţionează cealaltă persoană nu este prerogativa dumneavoastră. Ei vor găsi o modalitate de a fi de acord cu alegerea dumneavoastră dacă vă iubesc şi vă respectă cu adevărat.

5. Nu stabiliţi limite fără consecinţe

Atunci când vă stabiliţi limite sănătoase, în orice aspect al vieţii dumneavoastră, nu uitaţi să vă gândiţi cum aţi trata o situaţie în care cineva v-ar depăşi limitele. Apoi, în cazul în care limitele dumneavoastră sunt depăşite, asiguraţi-vă că veţi duce la îndeplinire consecinţele pe care le-aţi promis.

Procedând astfel, vă veţi onora nevoile şi le veţi comunica celorlalţi că trebuie să fie atenţi la limitele dvs. în viitor, dar ar trebui să stabiliţi doar acele reguli pe care sunteţi pregătit să le aplicaţi. Dacă nu oferiţi nicio consecinţă atunci când limitele dvs. sunt testate, îi veţi încuraja pe ceilalţi să le ignore mai uşor în viitor.

6. Să vă preocupe persoana dv.

O modalitate sănătoasă de a vă păstra limitele este să vă dedicaţi timp pentru sinele dvs. Rezervaţi-vă timp pentru dumneavoastră, pentru activităţi care vă fac fericit şi vă menţin echilibrat.

Chiar dacă pare un lucru în mare parte perceput ca fiind egoist, totuşi grija de sine este de fapt crucială pentru a trăi sănătos. Faptul că aveţi grinjă de dvs. nu exclude a fi bun şi a-i ajuta pe ceilalţi. Aşadar, asiguraţi-vă că vă programaţi lucruri distractive pentru dvs. şi respectaţi aceste programări cu hotărâre. Alte angajamente pot fi planificate în jurul acestor lucruri.

7. Să ştiţi că este în regulă să vă îndepărtaţi

Dacă aţi fost mai mult decât explicit în privinţa limitei dvs. şi cealaltă persoană (prieten, membru al familiei sau un coleg) refuză în continuare să o respecte, trebuie să vă arătaţi bunătatea şi să plecaţi. A vă angaja în discuţii cu ei atunci când au reacţii de respingere sau argumente în ceea ce priveşte opinia dv. acest lucru nu va face decât să vă provoace mai mult stres.

Cel mai bun mod de a evita disconfortul mental este să ignoraţi corespondenţa de la persoanele toxice sau să evitaţi comunicarea cu acestea. Nu le datoraţi nimic dacă acţiunile lor vă fac să vă simţiţi inconfortabil.

Limitele sănătoase sunt necesare pentru a trăi o viaţă stabilă din punct de vedere mental şi emoţional. Chiar dacă de-abia deprindeţi acest obicei de a menţine limite, să ştiţi că va deveni mai confortabil cu puţin mai mult curaj şi exerciţiu.

Aşadar, continuaţi să o faceţi, învăţaţi să vă apăraţi, iar lumea va învăţa să vă trateze cu respectul pe care ştiţi că îl meritaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură