Sărbătoreşte începutul verii cu o supă de mazăre verde cu găluşte

Supă de mazăre verde cu găluşte de făină
Supă de mazăre verde cu găluşte de făină (Maria Baciu / Epoch Times)

Această supă se face de obicei la începutul verii, când mazărea este foarte crudă şi nu are multe aţe. Este e supă foarte delicioasă, mai dulce la gust decât fasolea păstăi şi foarte cremoasă.

Ingrediente:

  • 500 g mazăre verde păstăi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mică
  • 1 legătura pătrunjel verde
  • sare şi paprică după gust

Pentru găluşte: 2 ouă, sare, 4-5 linguri de faină, puţină apă.

Modul de preparare:

Se curăţă păstăile de capete şi aţe. Păstăile care au deja boabele formate sau sunt prea aţoase, se desfac şi se folosesc doar boabele.

Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în puţin ulei. Când ceapa este înmuiată şi devine sticloasă, se adaugă paprica, apoi mazărea curăţată şi spălată. Se amestecă uşor, după care se adaugă morcovii tăiaţi în rondele. Se stinge cu 5-6 căni de apă fierbinte şi se potriveşte de sare. Se lasă în continuare să fiarbă la foc mic până când legumele sunt fierte.

mazăre verde, păstăi, găluşte de faină

Când legumele sunt aproape fierte, se poate începe prepararea găluştilor.

Într-un castron sau o farfurie adâncă se bat bine ouăle, apoi se adaugă sarea şi făina, amestecând bine, până când se formează un aluat, mai gros decât cel de clătite. Dacă cumva aluatul devine prea tare, se adaugă puţină apă, apoi se amestecă din nou până când aluatul se omogenizează. După ce aluatul are consistenta dorită, se lasă deoparte, dar nu mai mult de 5 minute. Dacă aluatul se lasă să stea un timp mai îndelungat, se încleiază, iar găluştele nu vor mai ieşi pufoase. Cu ajutorul unei linguriţe, pe care o înmuiem în apă rece, luăm pe rând câte puţin din aluatul de găluşte şi-l turnăm în supa fierbinte. În mai puţin de 10 minute găluştele sunt fierte. Înainte de-a lua supa de pe foc, se adaugă pătrunjelul tocat mărunt.

Este o supă dulce, cremoasă şi aromată căreia îţi este greu să-i rezişti.