Şase avioane chineze intră în zona de identificare a Taiwanului

Avion de vânătoare modelul F-CK-1 produs de forţele taiwaneze, decolând de pe un aerodrom - 22 septembrie 2020
Avion de vânătoare modelul F-CK-1 produs de forţele taiwaneze, decolând de pe un aerodrom - 22 septembrie 2020 (Sam Yeh/AFP via Getty Images)

Şase aeronave militare chineze, inclusiv avioane de vânătoare, au intrat joi în zona de identificare a apărării aeriene din sud-vestul Taiwanului (ADIZ), pe fondul unor rapoarte neconfirmate că o fregată franceză a fost reperată în apropierea coastei de vest a Taiwanului.

Potrivit unui raport al Ministerului Apărării Naţionale din Taiwan (MND), aeronavele implicate includeau un avion de război electronic Y-8, un avion de spionaj electronic şi patru avioane de luptă J-16.

Forţele aeriene din Taiwan au răspuns ridicând de la sol avioane de interceptare pentru a monitoriza aeronavele chineze, lansând avertismente prin radio şi mobilizând mijloace de apărare aeriană până când avioanele chineze au părăsit zona, potrivit site-ului Focus Taiwan.

Toate aeronavele regimului comunist au fost observate în spaţiul aerian din sud-vestul Taiwanului, între Taiwan şi insulele Dongsha, deţinute de Taiwan. Zona aeriană respectivă este considerată de Taiwan parte a ADIZ-ului său.

Deşi a devenit o rutină ca, aproape zilnic, avioanele de război ale Armatei de Eliberare a Poporului, controlată de Partidul Comunist Chinez, să survoleze zona de identificare din Taiwan în ultimii doi ani, astfel de incidente s-au intensificat masiv în ultima perioadă, pe fondul declaraţiilor tot mai agresive ale Chinei comuniste cu privire la integrarea Taiwanului cu ajutorul forţei.

Manevrele militare chineze au avut loc joi, după rapoarte neconfirmate că fregata franceză FS Provence a fost reperată de Marine Traffic, un site de urmărire a navelor, în apele din judeţul Changhua, în vestul Taiwanului.

O unitate locală de pază de coastă a confirmat mai întâi raportul, dar ulterior l-a retras printr-un comunicat de presă. Cu toate acestea, joi seară, Ministerul francez al Apărării a declarat că în prezent nu sunt deplasate nave militare franceze în strâmtoarea Taiwan, ca răspuns la o întrebare din partea CNA.

Dacă o fregată franceză ar fi ancorată lângă Taiwan, gestul ar fi privit drept o provocare de către regimul comunist, care consideră că Taiwan-ul face parte din teritoriul său.

Ultimele incidente au survenit, de asemenea, la două zile după ce Taiwanul a lăudat Lituania pentru că a sfidat Beijingul permiţând înfiinţarea unui „birou de reprezentare taiwanez” în Lituania, care va funcţiona asemenea unei ambasade.

China, care reacţionează virulent ori de câte ori Occidentul acordă ajutor Taiwanului, a anunţat marţi că a decis să-şi revoce ambasadorul în Lituania şi a cerut Lituaniei să facă acelaşi lucru din cauza tensiunilor generate de deschiderea biroului din Taiwan.

Răspunzând la mişcarea de la Beijing, Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat că este "hotărât să consolideze legături reciproc avantajoase cu Taiwan-ul, aşa cum fac multe alte ţări din Uniunea Europeană şi din restul lumii".

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan a salutat "voinţa hotărâtă" a Lituaniei de a-şi apăra libertatea şi demnitatea naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe