Şase spitale atacate în guvernoratul Alep. Victime raportate în rândul pacienţilor

Organizaţia din SUA Physicians for Human Rights a declarat că şase spitale au fost atacate doar în ultima săptămână în Siria.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)

Organizaţia din SUA Physicians for Human Rights (PHR) a declarat că şase spitale au fost lovite de forţele guvernamentale siriene în ultima săptămân - toate localizate în guvernoratul Alep - şi că în timpul bombardamentelor au fost ucişi pacienţi, potrivit unui comunicat de presă publicat miercuri pe website-ul propriu.

“Începând cu luna iunie am văzut tot mai multe rapoarte privind atacuri asupra civililor din Alep şi lovituri aeriene asupra infrastructurii medicale ce mai funcţionează în regiune. Fiecare dintre aceste atacuri constituie o crimă de război”, a declarat Widney Brown, director de programe pentru PHR, conform unui comunicat al organizaţiei. “Distrugerea spitalelor este echivalentă cu semnarea a mii de condamnări la moarte pentru oamenii blocaţi acum în estul Alepului. Din cauza bombardamentelor, lipsei ajutoarelor umanitare şi eşecului ONU de a livra orice tip de asistenţă, numărul victimelor ar putea în curând să fie catastrofal”.

PHR a raportat 373 de atacuri asupra a 265 de unităţi medicale de la începerea războiului sirian în 2011. Cinci dintre spitalele lovite în această săptămână au mai fost bombardate în trecut, a declarat organizaţia.

Raportul PHR a fost publicat în condiţiile în care continuă lupta pentru controlarea oraşului asediat Alep, unde sunt blocate aproximativ 300.000 de persoane, neavând acces la alimente şi produse de bază. Săptămâna trecută, guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, împreună cu aliatul Rusia, a anunţat deschiderea unor coridoare civile în oraş pentru a permite oamenilor să părăsească zonele blocate. Totuşi, mulţi sirieni nu au profitat de aceste coridoare de teama represaliilor.

Anunţul grupului are loc după un raport publicat de echipele de salvare siriene care a susţinut că un elicopter a lansat ceea ce pare să fi fost gaz toxic într-un oraş din provincia Idlib. Atât Assad cât şi rebelii sirieni au fost acuzaţi deseori că au folosit arme chimice, ceea ce constituie o crimă de război conform Convenţiei asupra Armelor Chimice şi a protocolului 1925 de la Geneva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe