Şase tineri din Găgăuzia, studenţi la universităţi din China, au revenit acasă din cauza coronavirusului

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (Hector Retamal/Agence France-Presse — Getty Images)

Şase tineri din Găgăuzia care îşi făceau studiile în diferite universităţi din China au revenit luni, 10 februarie, acasă din cauza epidemiei cu coronavirus, a informat şeful Centrului de sănătate publică din Comrat, Ivan Hasta.

„Toţi studenţii sunt născuţi în anul 2000. Trei studenţi studiază la Universitatea din Nanjing, iar trei la Universitatea din Zibo. Cred că, în legătură cu situaţia din China, ei au fost lăsaţi să meargă în vacanţă.

Un elev este din Ciadîr-Lunga, unul din satul Beşghioz, al treilea din Djoltai, al patrulea din Cazaclia, al cincilea din satul Chiriet-Lunga. Avem şi un student care s-a întors din China, ce locuieşte în Comrat ”, a declarat pentru gagauzinfo.md, Ivan Hasta.

Şeful Centrului de sănătate publică din Comrat a mai precizat că tinerii se află la domicilii sub supravegherea medicilor de familie. ”Le este măsurată febra, plângeri nu sunt. Şi cazuri de îmbolnăvire nu au fost înregistrate.”

Un adolescent din raionul Străşeni se află în carantină pentru 14 zile, după ce a revenit recent din China. Elevul nu ar prezenta simptome de a fi infectat cu coronavirus. La întoarcerea din vacanţă din China, acesta a prezentat administraţiei şcolii unde învaţă un certificat care ar confirma că nu are simptome ale virusului.

Începând cu ziua de luni, Capitala chineză Beijing va fi parţial în carantină, numărul persoanelor puse sub carantină acum în China depăşind probabil 500 de milioane. Numărul deceselor raportate oficial, cauzate de coronavirusul Wuhan atinge 902, depăşind cu mult cifrele (oficial recunoscute). Numărul cazurilor oficial confirmate la nivel mondial atinge 40.553 în China (40.171) şi în afara Chinei (382). Directorul general al OMS avertizează că „s-ar putea să vedem doar vârful aisbergului”.

Ultimele cifre oficiale ale Comisiei Naţionale de Sănătate din China arătau, duminică, o încetinire modestă în ultimele zile, însă de duminică numărul cazurilor noi a început să crească.

Tot mai mulţi analişti - inclusiv epidemiologi de renume internaţional - sunt de părere că dimensiunile epidemiei sunt cu mult mai mari decât cifrele oficiale.

Pentru a face faţă numărului cazurilor de îmbolnăviri, regimul de la Beijing a decis blocarea oamenilor în clădirile în care locuiesc. Măsura are atât scopul de a ajuta la limitarea răspândirii virusului, cât, mai important, la controlarea furiei cetăţenilor faţă de Partid, care se manifestă masiv pe platformele de chat, în ciuda cenzurii intense.