Sateliţi americani de spionaj surprind nave chineze tranzacţionând ilegal petrol cu Phenianul

O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017.
O navă nord-coreeană trece pe lângă oraşul chinez de graniţă Dandong, provincia nord-estică chineză Liaoning, situat vizavi de oraşul nord-coreean Sinuiju, 4 septembrie 2017. (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Potrivit publicaţiei sud-coreene Chosun Ilbo, sateliţii americani de recunoaştere au fotografiat aproximativ 30 de tranzacţii ilegale care implică nave chineze ce vând petrol Coreei de Nord în Marea de Vest în luna octombrie. Imaginile aparent surprind nave de capacitate mare chineze şi nord-coreene în timpul unor operaţiuni de vânzare a petrolului, într-o regiune a Mării de Vest care este mai apropiată de China decât de Coreea de Sud. Totodată, imaginile de satelit au surprins chiar şi numele navelor.

O sursă guvernamentală a afirmat: “Trebuie să ne concentrăm pe faptul că acest comerţ ilegal a început după ce o rezoluţie adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în luna septembrie a limitat în mod drastic importurile nord-coreene de produse petroliere rafinate”. Între timp, pe hârtie, comerţul Beijingului cu Phenianul a scăzut puternic recent, după ce preşedintele american Donald Trump a declanşat în luna septembrie o serie de sancţiuni care vizează importurile nord-coreene de produse petroliere rafinate.

În luna noiembrie, Departamentul Trezoreriei americane a sancţionat alte şase companii nord-coreene de transport maritim şi de comerţ şi 20 dintre navele lor după obţinerea imaginilor de satelit. Una dintre navele nord-coreene implicate în comerţul ilegal cu petrol din China a fost identificată cu uşurinţă ca Ryesonggang 1.

Potrivit Chosun Media, “departamentul a notat că cele două nave păreau să fie implicate în tranzacţii ilegale cu petrol, dintr-o navă în alta, pentru a evita sancţiunile”.

Comerţul de tip “de la navă la navă” practicat cu Phenianul în largul mării este interzis pe baza Rezoluţiei 2375 adoptată în septembrie de Consiliul de Securitate al ONU, dar astfel de încălcări sunt aproape imposibil de detectat, în afară de cazul în care Beijingul ia măsuri severe pentru a submina tranzacţiile ilegale.

Luna trecută, purtători de cuvânt ai Partidului Comunist Chinez au criticat noile sancţiuni americane ce vizează traderi chinezi care fac afaceri cu nord-coreenii, susţinând că sunt “greşite”. Încă nu se ştie dacă guvernul chinez închide ochii în faţa tranzacţiilor ilegale care au loc în largul mării cu Coreea de Nord, dar, potrivit unor analişti, aceste tranzacţii par să fie o desconsiderare flagrantă a măsurilor luate de administraţia Trump.

Între timp, pe când preşedintele Trump şi SUA sunt mulţumiţi de adoptarea celei mai recente runde de sancţiuni ONU împotriva Phenianului, probabil că numărul rutelor de trafic ilegal între Coreea de Nord şi China va creşte.

Iar întrebarea care apare acum – ţinând cont de epuizarea tot mai rapidă a eforturilor diplomatice şi a faptului că Beijingul încalcă o rezoluţie ONU – este “ce se va întâmpla în continuare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe