Satelitul Coreei de Nord este acum un deşeu spaţial

Racheta coreeană Unha-3, cu satelitul Kwangmyongsong-3, decolând de pe rampa de lansare Coreea de Nord
Racheta coreeană Unha-3, cu satelitul Kwangmyongsong-3, decolând de pe rampa de lansare Coreea de Nord (KNS / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
19.12.2012

În ciuda faptului că a fost descris drept un "mare succes" de mass-media de stat din Coreea de Nord, satelitul pe care ţara l-a lansat pe orbită săptămâna trecută este acum moloz spaţial.

"Se roteşte sau se rostogoleşte, şi nu am primit niciun fel de transmisii", a declarat Jonathan Mcdowell, un astronom de la Harvard, care urmăreşte lansările de rachete, pentru The New York Times. "Aceste două lucruri indică faptul că satelitul este complet inactiv în acest moment."

Conducerea Coreei de Nord s-a folosit de lansarea rachetei care a pus satelitul pe orbită pentru a-l susţine pe liderul Kim Jong Un. Lansarea încununată de succes - care a venit după cinci încercări anterioare eşuate - a fost condamnată de ţările din întreaga lume şi a reprezentat o încălcare a unei interdicţii a Naţiunilor Unite.

Satelitul nu va cădea imediat înapoi pe Pământ.

"Acesta cu siguranţă va continua să orbiteze. Va rămâne acolo ani de zile. Se roteşte de colo colo. Mi se pare că satelitul nu funcţionează", a declarat Mcdowell pentru Associated Press. Conform relatărilor, satelitul a fost echipat cu un aparat de fotografiat ce a fost în mod constant îndreptat spre Pământ.

"Este clar că această parte a misiunii a funcţionat foarte bine pentru nord-coreenii", a declarat Mcdowell pentru Times. "S-a ajuns pe orbita corectă. Însă o multitudine de dovezi sugerează că satelitul nu a mai funcţionat corespunzător în timpul ascensiunii sau la scurt timp după aceea."

Mass-media de stat a Coreei de Nord a raportat marţi că au avut loc mitinguri care "cereau lansarea celei de-a doua versiuni a satelitului Kwangmyongsong-3", care înseamnă Stea strălucitoare sau Stea filon. Aceasta a declarat că lansarea rachetei şi satelitului aveau drept scop comemorarea morţii fostului lider Kim Jong Il.

Media de stat nu a mai raportat nimic în afară de aceste informaţii şi nu a spus dacă satelitul funcţionează sau nu.

Iniţial, directorul nord-coreean al programului spaţial, Kim Hye Jin, a afirmat că satelitul a transmis muzică nord-coreeană de propagandă cât timp acesta era pe orbită, a raportat Times.

"Această lansare are legătură cu un program de arme şi nu cu utilizarea în scopuri paşnice a spaţiului", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, pentru AP.

Ea a adăugat că Statele Unite va încerca să exercite noi presiuni asupra Phenianului în legătură cu suspectatul program de rachete balistice.

"Vom fi nevoiţi să izolăm şi mai mult acest regim", a declarat Nuland luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor