Scandalul cărnii alterate: 10 persoane reţinute de DIICOT

Carne de vaca si de porc, in galantarele din supermarketuri (Sean Gallup / Getty Images)
Flori Mladin
13.03.2014

În contextul acţiunilor de destructurare a grupurilor infracţionale suspectate de evaziune fiscală cu carne alterată, au fost audiate 37 de persoane de procurorii DIICOT în noaptea de miercuri spre joi, 10 comercianţi fiind reţinuţi.

Cele zece persoane care au fost reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi comercializarea de produse alterate sunt acuzate că ar fi achiziţionat prin intermediul unor societăţi comerciale din România carne expirată din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, fiind comercializată mult sub preţul pieţei în România.

Pe carnea expirată se punea altă etichetă cu valabilitate prelungită în mai multe depozite din Bucureşti, Iaşi sau Cluj-Napoca. Totodată, carnea expirată era procesată în abatoare şi vândută sub formă de carne tocată sau era trimisă firmelor de catering.

Procurorii DIICOT urmăresc destructurarea a doua grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, prejudiciul estimat fiind de peste 15 milioane euro.

Au început să se efectueze controale în toate supermarketurile şi magazinele din ţară. Inspectorii au investigat dacă este alterată carnea şi produsele din carne sau dacă documentele sunt întocmite corespunzător.

În judeţele Cluj şi Bistriţa au fost oprite de la comercializare 129 tone de carne deoarece era deteriorat produsul sau avea ambalajul distrus. În unele cazuri s-a descoperit că produsele din carne erau expirate din noiembrie 2013.

În acest scandal s-a descoperit că este implicat şi şeful OJPC Cluj şi alţi angajaţi, precum şi persoane din cadrul Poliţiei de frontieră.

Printre persoanele audiate sunt şi părinţii tenismenei Sorana Cârstea, care deţin o fabrică în Târgovişte.

Procurorii DIICOT au efectuat joi 102 percheziţii în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni pentru destructurarea a doua grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Membrii grupărilor infracţionale achiziţionau, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal carne şi ouă din state membre UE - Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA -, operaţiunile fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior marfa se vindea beneficiarului prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme "fantomă" din alte state UE. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru a nu încărca societăţile româneşti cu TVA de plată, marfa fiind de fapt vândută pe piaţa românească "la negru" mult sub preţul pieţei.

Procurorii DIICOT susţin că în aceste activităţi infracţionale sunt implicaţi şi angajaţi din cadrul ANPC şi Poliţiei de Frontieră, prejudiciul preliminar estimat fiind de peste 15 milioane de euro

În urma acţiunii DIICOT, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat mai multe controale la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, fiind retrase de pe piaţă cca 230 de tone de carne şi produse din carne, printre care marfă expirată chiar din noiembrie 2013 .

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor