Scandalul din ALDE, ultimul episod. Un lider exclus, nou atac la şeful "Partidului Penalilor"

Proaspăt exclus din partid fostul preşedinte ALDE Ialomiţa, Aurelian Ionescu, continuă seria atacurilor la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Deşi situaţia actuală din ALDE ar impune ca preşedintele Călin Popescu Tăriceanu să facă un pas în spate din prima linie a politicii şi mai ales să renunţe la mesajul anti-justiţie pe care îl promovează ca pe o platformă-program a partidului, şeful Senatului continuă să atace instituţiile ce veghează la respectarea ordinii de drept a statului şi să mistifice adevărul în toate ieşirile sale publice, a declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Aurelian Ionescu.

„La cea mai recentă conferinţă de presă organizată în cadrul ALDE, domnul Tăriceanu a afirmat că nu are la cunoştinţă ca în partid să existe persoane cu probleme penale care să fie pe listele pentru Parlament şi că "nu ştie ce înseamnă probleme penale". Se pare că preşedintele Senatului are tot mai des accese de mitomanie, având în vedere faptul că a susţinut toate înscrierile în ALDE ale politicienilor certaţi cu legea.

Aceştia sunt toţi asemeni lui Călin Popescu Tăriceanu, adică anchetaţi sau trimişi în judecată pentru fapte penale, doi dintre aceştia fiind chiar condamnaţi: senatorii Dian Popescu – închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv Christian Gigi Chiru – închisoare cu suspendare pentru mită electorală în alegerile locale din anul 2012. Cei doi parlamentari nominalizaţi mai sus vor fi cel mai probabil cap de listă ALDE pentru un nou mandat în Legislativul naţional”, a precizat Aurelian Ionescu.

Potrivit fostului preşedinte ALDE Ialomiţa, neadevărurile spuse de şeful Senatului au inclus şi afirmaţia conform căreia partidul are definite criterii de integritate şi eligibilitate. Reglementările interne ale ALDE nu cuprind astfel de prevederi, în afara menţiunii că membrii partidului pot fi suspendaţi dacă sunt trimişi în judecată.

„E limpede că acest aşa-zis criteriu n-a fost, nu este şi nici nu se doreşte a fi aplicat vreodată în cadrul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, în condiţiile în care acest demers ar echivala nu numai cu tragerea pe linie moartă a majorităţii liderilor ALDE susţinuţi şi promovaţi de conducerea centrală, ci chiar cu suspendarea preşedintelui Partidului. În ceea ce priveşte eligibilitatea, singura cerinţă pe care candidaţii cu probleme penale, potenţi financiar şi dispuşi să-şi cumpere imunitatea parlamentară trebuie să o îndeplinească pentru a fi puşi pe listele electorale este plata contribuţiei în valoare de 63.000 lei în conturile partidului”, a continuat Aurelian Ionescu.

Fostul lider ALDE susţine că, în contextul tentativei de a subordona justiţia, şefului Senatului încearcă să pună sub control politic centrul de interceptări al SRI, prin iniţierea unui proiect de lege care conţine prevederi ce încalcă prevederile Codului de Procedură penală şi deciziile Curţii Constituţionale.

Iniţiativa legislativă vizează înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor sub supervizarea Parlamentului, urmând ca noul organism să fie unica structură din România abilitată să facă interceptări ale comunicaţiilor.

„Domnul Tăriceanu nu a sesizat nevoia de legiferare în domeniul justiţiei şi disfuncţiile din sistemul judiciar decât în momentul în care chiar domnia sa este implicat în dosare penale. Din postura de persoană trimisă în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului şi martor într-un dosar greu de corupţie, Călin Popescu Tăriceanu uzează de funcţia de al doilea om în stat pentru a obţine informaţii care îl vizează în mod direct.

Practic, după ce el însuşi a "a picat pe interceptări" în anchetele penale, preşedintele Senatului şi-a adus aminte de cetăţeni şi a simţit nevoia să îi protejeze de presupuse abuzuri ale organelor de cercetare, trimiţând, în mod eronat, o interpelare premierului Cioloş, în care întreabă câte persoane au telefoanele ascultate şi cât costă aceste interceptări”, a punctat deputatul.

Fostul lider ALDE din teritoriu şi-a exprimat „certitudinea că atacul preşedintelui Senatului la adresa organismelor de justiţie, în special a DNA, cu ţintă directă pe procurorul şef, Laura Codruţa Kovesi, nu îşi va atinge scopul, câtă vreme DNA este o instituţie extrem de bine consolidată în sistemul juridic, şi nu o persoană, iar indiferent de ce procuror va instrumenta cazurile sau va coordona activitatea acestei structuri, dosarele sale şi ale politicienilor promovaţi şi protejaţi de el în ALDE - cunoscut în media ca "Partidul Penalilor", îşi vor urma parcursul judiciar”.

„Devoalarea cea mai evidentă a misiunii preşedintelui Tăriceanu de decredibilizare a actului de justiţie şi de subordonare a acestuia intereselor politice s-a produs în cadrul unei dezbateri pe tema independenţei justiţiei, organizate zilele trecute în Parlament. Preşedintele Senatului s-a folosit de acest prilej pentru a aduce o dată în plus acuzaţii procurorilor şi serviciilor de informaţii. În final, domnul Tăriceanu a lansat ideea creării unui sistem de control politic asupra justiţiei.

Liderul ALDE a propus partidelor ca, în noul Parlament, să formeze un grup de lucru care să acţioneze în scopul redării încrederii în independenţa justiţiei. Consider că această ultimă iniţiativă a preşedintelui Senatului este un demers extrem de periculos pentru caracterul nepărtinitor al actului de justiţie şi mecanismul de funcţionare instituţională din România. Propunerea enunţată de Tăriceanu reprezintă un gest care îl descalifică din punct de vedere politic şi un mesaj ce poate aduce atingere puterii judecătoreşti, în condiţiile în care este promovat în calitate de lider al ALDE şi de la înălţimea funcţiei de parlamentar şi preşedinte al Senatului”, a mai precizat Aurelian Ionescu.

Unul după altul, contestatarii lui Călin Popescu Tăriceanu sunt daţi pe uşă afară din ALDE. Pe lista celor excluşi din partid se află şi deputatul Aurelian Ionescu, care nu demult cerea convocarea unui Congres Extraordinar, adoptarea unor criterii de integritate a membrilor şi candidaţilor şi, nu în ultimul rând, demisia lui Tăriceanu.