Scandalul Panama Papers mai face o victimă: ministrul spaniol al industriilor

Ministrul spaniol al industriilor a demisionat după ce a fost asociat cu o firmă offshore în scandalul Panama Papers. Membrul Partidului Popular este cea mai nouă victimă politică a unui scandal masiv asupra evaziunii fiscale.
Ministrul spaniol al industriilor Jose Manuel Soria.
Ministrul spaniol al industriilor Jose Manuel Soria. (Captură Foto)

José Manuel Soria a declarat vineri ca şi-a prezentat demisia după o succesiune de greşeli comise în ultimele câteva zile cu privire la „activităţile mele în afaceri ... şi luând în considerare daunele evidente pe care această situaţie le provoacă guvernului spaniol”.

Soria continuă să nege că ar fi încălcat legea şi şi-a descris demisia ca un act de sacrificiu în interesul Partidului Popular, care va avea de înfruntat alegeri generale după rezultatele neconcludente în alegerile desfăşurate în decembrie 2015.

Presupusele activităţi dubioase de afaceri ale lui Soria au fost pentru prima dată raportate de website-ul spaniol de ştiri El Confidencial, care a avut acces la documentele divulgate din firma de avocatură panameză Mossack Fonseca. Conform documentelor, Soria a fost timp de două luni, în 1992, administrator al unei firme offshore.

După apariţia informaţiilor, Soria a convocat o conferinţă de presă pentru a nega orice legătură cu firmele panameze dar, ulterior, au ieşit la iveală mai multe acuzaţii din partea altor organisme media care au susţinut că dezvăluie legături suplimentare cu paradisurile fiscale din străinătate.

Dezvăluirile fără precedent ale scandalului Panama Papers au dus deja la demisia premierului islandez şi au aplicat presiuni asupra premierului britanic David Cameron, care a recunoscut că a deţinut în trecut un mic pachet de acţiuni într-un fond offshore înfiinţat de tatăl său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe