Scenariu de coşmar: eşantioane cu virusul mortal SARS furate de la Institutul Pasteur din Paris

Personalul medical aflat în carantină purtand maşti de protecţie împotriva sindromului respirator acut sever (SARS), pe 30 aprilie 2004, în Beijing, China.
Personalul medical aflat în carantină purtand maşti de protecţie împotriva sindromului respirator acut sever (SARS), pe 30 aprilie 2004, în Beijing, China. (Getty Images)

Peste 2.300 de tuburi ce conţineau eşantioane ale virusului de SARS, mortal, au dispărut dintr-o zonă super-securizată a Institutului Pasteur din Paris.

SARS – o boală care a speriat China şi America de Nord

Virusul SARS – care provoacă o maladie numită Sindrom Respirator Acut Sever – produce o boală contagioasă, transmisibilă pe calea aerului, care a apărut iniţial în China anului 2002-2004. Numărul oficial de victime pe care le-a produs în China este de ordinul sutelor, însă conform unor analize din teren alcătuite de Epoch Times, SARS ar fi produs mii de morţi.

Iniţial China a ascuns datele despre epidemie timp de mai multe luni, perioadă în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut explicaţii de mai multe ori despre situaţia din China. Dar conducerea de Partid a interzis căutările pe internet după "SARS", orice referire la acesta, a interzis guvernelor locale publicarea oricăror date despre virus, astfel încât într-o societate atât de controlată precum cea comunistă din China, oficialii locali au ascuns pur si simplu cifrele şi bolnavii.

În final virusul SARS a ajuns în America de Nord, în special în Canada, unde epidemia de SARS care a rezultat a băgat în spital mai multe zeci de persoane, inclusiv medici ai spitalelor unde pacienţii erau trataţi.Virusul SARS este mortal, tratamentul său este oarecum ineficace, folosindu-se mai multe combinaţii de medicamente. Istoria arată că cei care totuşi au scăpat în urma tratamentelor, suferă de sechele severe de pe urma infecţiei - dureri în articulaţii, probleme respiratorii, de inimă, etc fiind practic handicapaţi fără posibilităţi de recuperare.

Mister total la Paris

Cercetătorii insistă că nu există vreun motiv de îngrijorare cauzate de furtul din Paris, pentru că eşantioanele nu au „potenţial de infecţie”. Cu toate acestea administraţia institutului ar fi cerut o investigaţie pentru a rezolva dispariţia misterioasă.

În timpul unui inventar efectuat în ianuarie la Institutul Pasteur, s-a descoperit că 2.349 de eprubete cu SARS au dispărut.

Inspectorii de la Agenţia de securitate a medicamentelor au efectuat o anchetă între 4 şi 12 aprilie, dar până în prezent au eşuat să găsească vreo urmă.

Experţii sugerează însă că eşantioanele conţineau doar părţi incomplete de virus, care nu ar cauza boala nici atunci când vin în contact cu oamenii, sau sunt inhalate.

Christian Bréchot, directorul general al Institutului, a declarat că dispariţia ar fi „inacceptabilă şi incredibilă”, şi a făcut o plângere legală.

Eşantioanele erau ţinute, conform Telegraph, într-o secţiune super securizată a laboratoarelor, numită P3, unde sunt păstrate eşantioane de virusuri extrem de primejdioase.

Conform directorului Institutului, eprubetele erau marcate criptat, astfel încât ar fi fost neinteligibile pentru cei neiniţiaţi. În plus cel care le-a furat ar fi trebuit să treacă printr-o zonă de decontaminare, care ar fi trebuit să distrugă orice virus.

Cu toate acestea cazul este controversat şi potenţial extrem de dăunător. Următoarele întrebări rămân neelucidate

  1. Dacă secţiunea era super securizată şi conţinea viruşi extrem de periculoşi, de ce au fost furate aceste „bucăţi” de virus de SARS, dacă sunt atât de inofensive? Nimeni nu fură lucruri cu care nu poate face nimic.
  2. Cel care a furat eşantioanele cunoştea bine organizarea zonei, din moment ce locaţia era super securizată. În cazul acesta se poate presupune că ştia ce fură şi de unde fură, existând şanse mari să ştie şi de zona de decontaminare.
  3. 2.300 de eşantioane nu se pot face să dispară atât de uşor, în buzunar. Ele au un anumit volum şi greutate.