Schimbările formelor de relief ale Pământului sunt ordonate matematic, anunţă Stanford

O floare a soarelui, cu o clientă. Seminţele de floarea soarelui sunt dispuse după Şirul lui Fibonacci
O floare a soarelui, cu o clientă. Seminţele de floarea soarelui sunt dispuse după Şirul lui Fibonacci (Dondi Tawatao / Getty Images)

Canalele formate de apa curgătoare se conformează unei ordini matematice, unui tipar, descoperit recent de cercetătorii de la Universitatea Stanford pentru prima oară. Conform acestora, inclusiv relieful de bază se conformează de asemenea tiparelor matematice.

Această descoperire poate anula 50 de ani de cercetări privitoare la evoluţia formelor de relief, potrivit unui comunicat al Stanford publicat pe 11 iulie.

Anterior, oamenii de ştiinţă presupuneau că formarea canalelor era aleatorie din punct de vedere matematic, dar profesorul Eitan Shelef şi profesorul asociat George Hiller din cadrul Universităţii Stanford au folosit noi metode matematice pentru a compara reţelele formate natural cu reţelele generate aleatoriu de un computer.

Analiza reţelelor de canale poate fi extinsă la sistemul circulator uman, formele de relief de pe planeta Marte, frunzele plantelor şi multe altele. Descoperirea îi va ajuta pe geologi să descifreze ce proces a format lumea, sau lumile, aşa cum le vedem noi astăzi.

Studiul a fost publicat în jurnalul Geophysical Research Letters în mai.

Matematica în natură

Oamenii de ştiinţă au descoperit cu mult înainte că numerele lui Fibonacci sunt prezente în peisajul lumii naturale.

În şirul lui Fibonacci, fiecare număr este suma celorlalte două care-l preced. Începe cu 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, şi continuă la infinit.

"Raportul de aur", folosit masiv în arhitectura marilor capodopere ale omenirii, este proporţia dintre numerele consecutive din această secvenţă (de exemplu: 5:8 sau 8:13). Această proporţie şi aceste numere au fost detectate în cadrul mai multor tipare din natură, de la cochiliile melcilor, la dispunerea seminţelor de floarea soarelui, până la moleculele de ADN şi la proporţiile feţei umane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură