Scrisoare deschisă a Societăţii Naţionale de Oncologie adresată CNAS şi CMR

Epoch Times România
04.03.2012

Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România (SNOMR) a adresat o Scrisoare deschisă ministrului sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) şi Colegiului Medicilor din România (CMR), scrisoare adoptată în urma întâlnirii pe care a avut-o sâmbătă pe tema problemelor legate de medicamente specifice oncologice şi circuitul acestora.

Cu prilejul aceleiaşi întâlniri a fost abordată, cu Casele Naţionale de Asigurări şi Casele Judeţean dar şi bugetele alocate tratamentului specific oncologic prin Programul Naţional pentru fiecare Centru oncologic.

Preşedintele societăţii, prof. dr. Florinel Bădulescu, a subliniat că lipsa citostaticelor de bază din protocoalele terapeutice care sunt ieftine pun probleme. El a accentuat că sunt ghiduri terapeutice care trebuie respectate.

"Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce avem, ci conform protocoalelor terapeutice", a spus preşedintele societăţii.

El a adăugat că problemele sunt foarte grave de şapte ani, iar Programul de cancer trebuie să însemne şi profilaxie primară, secundară aşa cum prevedea Ordinul 760/2003 care presupune depistarea precoce a cancerului, dar care nu este aplicat.

Prof. dr. Florinel Bădulescu a mai spus că nu se respectă ghidurile de standardizare, de cele mai multe ori, pacienţii nu au acces la RMN, computer tomograf şi PET/CT.

Potrivit specialistului, situaţia nu este mai bună nici în domeniul radioterapiei, nu se ştie unde funcţionează şi câte aparate funcţionează şi mulţi pacienţi pleacă în străinătate pentru iradiere, pe sume mari.

Profesorul Bădulescu a subliniat necesitatea existenţei unui program coerent în acest domeniu şi organizarea mai multor centre de paliaţie. În ceea ce priveşte tratamentele cu medicamente, prof. Florinel Bădulescu a semnalat faptul că o serie de medicamente din ghidurile terapeutice au fost scoase din CANAMED.

La rândul său, directorul Spitalului Judeţean Suceava, dr. Doina Elena Ganea, a făcut atras atenţia că nu se implementează un screening şi nu se face profilaxie pentru anumite forme de cancer care ar putea fi prevenite, de exemplu cel de col uterin şi cel mamar.

În opinia sa, trebuie o anumite strategie care să includă inclusiv screeningul pentru a depista din timp aceste afecţiuni. Ea a subliniat că ar fi benefic dacă ghidurile publicate ar fi realmente cele care permit aplicarea lor.

Membrii SNOMR au mai adus în discuţie, în conferinţa de presă de duminică, şi faptul că există foarte multă birocraţie care face ca să se reducă timpul acordat consultaţiei.În opinia acestora, Casa de Asigurări ar trebui să reducă această birocraţie şi să permită medicilor să se ocupe mai mult de actul medical.

În scrisoarea deschisă a SNOMR se arată între altele urmarea lipsei unor medicamente de pe piaţa farmaceutică respectiv Dacarbazina, Bleomicin, Vinblastina, Dactinomicina şi a altor medicamente oncologie ieftine ca Tisplatin, Tamoxifen se solicită Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale reglementarea acestei probleme pentru a putea respecta protocoalele terapeutice.

De asemenea, în scrisoare se spune că este necesară simplificarea şi flexibilizarea procedurilor de achiziţie publică a produselor farmaceutice incluse în Progamul naţional de terapie oncologică şi rezilierea contractelor cu firmele care nu îşi onorează comenzile în timp util. Potrivit documentului, este necesară utilizarea unui soft complex unic adoptat prin lege de Ministerul Sănătăţii care să asigure confidenţialitatea obigatorie a datelor şi care să cuprindă toate datele incluse în registrul naţional de cancer, SIUI, registrul de terapie oncologic al Casei şi al altor softuri ale spitalelor pentru a evita utilizarea diverselor softuri paralele în care se introduc aceleaşi date de către medicii oncologi.

Membrii societăţii propun ca responsabilitatea acestui soft complex unic să aparţină serviciului de statistică a unităţii medicale iar datele să fie înregistrate de registratori medicali angajaţi în cabinetele oncologice.

În scrisoarea deschisă membrii societăţii mai cer respectarea riguroasă a criteriilor de eligibilitate privind includerea în tratamentul cu molecule şi interferon, ceea ce ar face posibilă desfiinţarea comisiilor de la nivel Caselor judeţene şi Casei Naţionale.

Ei mai solicită acordarea sportului de toxicitate şi stres profesional pentru personalul care desfăşoară activitatea în serviciile de oncologie medicală în cuantum de 100%, interzicerea efectuării gărzilor unice pentru mai multe specialităţi din cauza riscului de malpraxis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor