„Scutierii” noului lider al Partidului Comunist Chinez (La Razon)

Fosta conducere a Partidului Comunist Chinez stă în picioare şi aplaudă  în timpul ceremoniei de închidere a celui de-al 18-lea Congres al său în  Beijing, 14 noiembrie. A doua zi a fost prezentat un nou grup de  lideri.
Fosta conducere a Partidului Comunist Chinez stă în picioare şi aplaudă în timpul ceremoniei de închidere a celui de-al 18-lea Congres al său în Beijing, 14 noiembrie. A doua zi a fost prezentat un nou grup de lideri. (Lintao Zhang / Getty Images)

Vineri ziarul La Razon prezintă un scurt profil al demnitarilor care au intrat în noul Comitet Permanent, organul maxim de conducere a Partidului Comunist Chinez, în frunte cu Xi Jinping, noul secretar general.

LI KEQIANG - Toate scenariile îl indicau pe Li, în vârstă de 57 de ani, ca viitor prim-ministru al Chinei, totuşi în lista anunţată joi de Comitetul Permanent al PCC, el s-a plasat în spatele secretarului general, Xi Jinping, şi nu pe locul al treilea pe care îl ocupă în mod tradiţional şeful guvernului chinez. Absolvent de Drept şi doctor în Economie, Li, este un om 'angajat şi bine informat', lipsit de carismă mediatică, dar îmbinând tendinţa liberală cu originile sale modeste.

ZHANG DEJIANG - În vârstă de 66 de ani şi cu zece ani de experienţă în Biroul Politic, este un expert în Coreea de Nord, unde a absolvit Ştiinţele Economice. A jucat un rol cheie anul acesta în destituirea lui Bo Xilai, protagonistul celui mai mare scandalul al regimului în două decenii. A fost secretar general al Partidului în fruntea metropolei Chongqing, ceea ce face ca plasarea sa pe listă să fie o oarecare surpriză. Este favoritul pentru a-i succede lui Wen Jiabao, fiind al treilea pe lista Comitetului Permanent, o regulă nescrisă a PCC. Aliat al fostului preşedinte Jiang Zemin, se crede că Zhang va impulsiona măsuri ce vor favoriza monopolul de stat şi controlul statului asupra politicilor monetare şi economice.

YU ZHENGSHENG - Şef al PCC la Shanghai, unde a fost foarte abil în gestionarea crizelor politice şi sociale, el este considerat un reformist care se adaptează mediului şi are talent de administrator. Prin poziţia sa pe lista Comitetului, Yu va fi viitorul preşedinte al celui mai mare organ de consultare politică din China, Conferinţa Consultativă Politică a Poporului Chinez . Are 67 de ani este inginer şi un apropiat al fostului preşedinte Jiang Zemin, al celui demisionar Hu Jintao şi al familiei lui Deng Xiaoping, contacte care l-au ajutat să supravieţuiască politic, deşi fratele său a fugit în SUA, în 1980.

LIU YUNSHAN - Fost reporter şi şef al agenţiei de ştiri Xinhua, în Mongolia Interioară, el este din 2002 principalul responsabil cu propaganda al PCC. Are 65 de ani şi este un veteran al partidului unde a avansat rapid de mâna lui Hu Jintao. În pofida scandalului 'numărului doi' al propagandei - destituit pentru un scandal sexual şi de corupţie - Liu a reuşit să obţină un loc în râvnitul Comitet de unde se aşteaptă să îngrădească şi mai mult Internetul şi mass-media.

WANG QISHAN - Supranumit 'şeful pompierilor' pentru că stinge orice 'foc', fostul primar al Beijingului a absolvit Istoria iar locul său în Comitet era ca şi asigurat. Talentul de manager l-a ajutat să rezolve multe probleme fiind numit responsabil împotriva corupţiei al PCC, un rol cheie al schimbării Chinei, ca nou preşedinte al Comitetului de Disciplină. El s-a evidenţiat şi pe plan economic, fiind cel însărcinat să negocieze cu SUA chestiuni economice şi unde este văzut ca 'un inchizitor'. Între „reuşitele” sale se numără organizarea JO din 2008, sau lupta împotriva epidemiei cu virusul SARS.

ZHANG GAOLI - Absolvent al Facultăţii de Statistică, în vârstă de 66 de ani, Zhang şi-a început cariera în industria petrolieră, unde a activat timp de 15 ani. A menţinut întotdeauna un profil discret, deşi în ultima perioadă a ocupat mai multe posturi importante în economiile provinciilor de coastă ale Chinei. Menţine o relaţie strânsă cu fostul lider Jiang Zemin şi, deşi nu se ştie încă ce poziţie va adopta, se crede că el va susţine măsurile 'pro-piaţă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe