Scutul antirachetă va putea în 2020 să intercepteze rachete intercontinentale ruse

(photos.com)

Sistemul european de apărare antirachetă ar putea avea în 2020 capacitatea de a intercepta rachete intercontinentale ruse, a declarat joi secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

"Până în 2018 - 2020 - adică în fazele trei şi patru ale desfăşurării sistemului de apărare antirachetă din Europa - continentul ar putea acvea o apărare antirachetă suficientă pentru a putea intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei şi rachete balistice lansate de pe submarine", a spus Patruşev la o conferinţă privind apărarea antirachetă de la Moscova.

"Regiunile geografice şi caracteristicile tehnice ale acestor sisteme de apărare antirachetă pun bazele pentru noi pericole, în special ţinând cont de nivelurile actuale şi viitoare ale armamentului de înaltă precizie al Statelor Unite", a adăugat el.

"Experţii noştri spun că alte ţinte, care ar necista o apărare antirachetă serioasă, nu există", a precizat oficialul.

Patruşev consideră că implementarea scutului antirachetă, care are loc fără acordul Rusiei şi va duce la scăderea forţei de disuasiune nucleară a Moscovei, ar pute duce la un dezechilibru în stabilitatea strategică la nivel regional şi global.

"Refuzul de a discuta condiţiile pentru a oferi garanţii legale că desfăşurarea sistemului nu vizează Rusia ne consolidează convingerile că adevăratul obiectiv al acestui sistem de apărare antirachetă ar putea fi diferit de ceea ce se spune", a subliniat el.

Planurile pentru instalarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa rămân o sursă majoră de tensiune între Rusia şi Statele Unite, iar Kremlinul a ameninţat că va desfăşura arme tactice în apropiere de state membre UE, dacă nu va deveni partener cu drepturi egale în proiect.

Conferinţa "Apărarea antirachetă, factor în formarea noului spaţiu al securităţii" este organizată de Ministerul rus al Apărării.