Statele Unite resping categoric un sistem de apărare antirachetă, cu un control comun cu Rusia

Autorităţile SUA încearcă să coopereze cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, dar nu vor accepta crearea unui sistem comun antibalistic, sub un comandament şi un control unic ruso-american, a declarat Bradley Roberts, secretar asistent adjunct pentru politica de apărare nucleară şi antirachetă de la Departamentul de Apărare al SUA, scrie joi ziarul economic rus Vzgliad.

'Statele Unite ale Americii aspiră la o cooperare cu Rusia în domeniul apărării antirachetă, dar trebuie să se înţeleagă clar că nu vor permite niciun fel de restricţii privind apărarea antirachetă şi că vor realiza toate cele patru puncte de implementare, pe etape, a sistemului antibalistic european, iar Rusia nu va putea participa la un comandament şi control unic în protejarea teritoriului statelor NATO'- a explicat oficialul american.

'Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord va fi responsabilă de apărarea sa, iar Rusia de propria apărare', a subliniat Bradley Roberts, vorbind miercuri în faţa Comisiei pentru forţele armate din Senatul SUA, menţionând în acelaşi timp că Washingtonul propune Moscovei o cooperare în domeniul antibalistic pe linia Consiliului Rusia-NATO, întrucât consideră că este profitabil să se asigure siguranţa de ambele părţi.

În ansamblu, Alianţa Nord-Atlantică sprijină o astfel de cooperare, 'în speranţa că aceasta va contribui la o extindere a parteneriatului cu Rusia', a adăugat el.

Reprezentantul Pentagonului a subliniat totodată că 'Statele Unite pledează pentru transparenţă şi o relaţie deschisă cu Rusia în privinţa planurilor lor vizând dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în Europa' şi a reiterat din nou că 'sistemul european antirachetă nu va aduce atingere capacităţilor arsenalului strategic rus' de descurajare nucleară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe