Se anunţă greve la toate centralele nucleare din Franţa

Sindicatele muncii din Franţa plănuiesc să înceapă greve şi în sectorul energetic, inclusiv la toate centralele nucleare, ca parte a unui val naţional de proteste împotriva modificării Codului Muncii.
Un angajat al sindicatului francez CGT trece pe lângă o baricadă ridicată la intrarea în depozitul de combustibili al societăţii SFDM, lângă rafinăria petrolieră Donges, Franţa, 23 mai 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.06.2016

Membrii sindicatului CGT (Confederaţia Generală a Muncii) a votat pentru oprirea activităţii la toate cele 19 reactoare nucleare începând de joi.

“Toate centralele de producere a energiei au votat să intre în grevă începând de joi. Toate cele 19 centrale au votat în favoarea grevelor. Vom începe să oprim energia electrică în această seară de la ora 19.00 GMT”, a declarat Laurent Langlard, un oficial al sindicatului CGT.

Este destul de improbabil ca aceste greve să producă pene de curent din moment ce există un regulament care obligă sindicatele să menţină un nivel minim de producţie pentru a preveni penele de curente.

Cutoate acestea, compania de utilităţi Électricité de France (EDF) ar putea fi forţată să îşi mărească importurile de electricitate din ţările vecine pentru a acoperi deficitul.

Franţa produce aproximativ 75% din electricitate din energie nucleară. Restul este obţinut din energie regenerabilă şi combustibili fosili.

Langlard a declarat că, pe lângă centralele nucleare, şi hidrocentralele şi cele cu combustibili au votat, de asemenea, în favoarea grevei.

Anterior, piloţii de la Air France au anunţat că plănuiesc o grevă de până la 4 zile la sfârşitul săptămânii următoare.

În plus, a început miercuri, o grevă a feroviarilor pe tot cuprinsul ţării.

Aceste greve în sectorul transporturilor pot submina în mod semnificativ transporturile, în special în condiţiile în care începe mult aşteptatul eveniment fotbalistic Euro 2016.

Săptămâna trecută, lucrătorii din sectorul petrolier s-au alăturat de asemenea grevei naţionale, având ca rezultat închiderea unor rafinării, blocarea depozitelor de combustibili şi întreruperea lanţului de aprovizionare.

Parisul declară că reformele din domeniul muncii urmăresc să susţină economia ţării şi să reducă şomajul ridicat.

Din contră, manifestanţii şi sindicatele muncii, totuşi, susţin că, prin aceste măsuri, angajatorilor le va fi mai uşor şi mai ieftin să concedieze angajaţii. Ei susţin că reformele sunt un atac la drepturile angajaţilor.

Proiectul de lege a fost trecut în mod forţat prin Camera Inferioară a Parlamentului, dar acum trebuie să fie dezbătut în Senat pentru aprobarea finală.

Guvernul francez nu vrea să renunţe la proiectul de lege, iar premierul Manuel Valls a susţinut că nu va ceda în faţa protestelor.

Preşedintele Francois Hollande a declarat în repetate rânduri că pachetul de reforme nu va fi retras, în ciuda opoziţiei intense şi a protestelor numeroase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor