Se anunţă vremuri dure pentru evazioniştii fiscali din Italia

(photos.com)

Un milion de italieni declară venituri zero. Cheltuielile trebuie să fie însă în concordanţă cu veniturile. Acesta este elementul forte prin care Attilio Befera, director al ''Agenzia delle entrate'' (''Agenţia pentru Venituri'', garantează o atenţie maximă privind evaziunea fiscală. Cu ajutorul unor instrumente precum ''Redditometro'' )Venitometrul( şi ''Redditest'' )Venitotestul( se declanşează controalele, informează revista italiană Panorama.

''Dacă cineva a făcut evaziune fiscală şi a cheltuit o grămadă de bani, persoana respectivă ştie că acum îl putem controla', a declarat Befera, care şi-a prezentat marţi, la Roma, obiectivul prin care s-au creat noile ''Redditometro'' şi ''Redditest''. Este vorba de instrumente fundamentale, cu ajutorul cărora, pe viitor se va încerca să se combată şi să se prevină evaziunea fiscală. Pivotul noii strategii de combatere a evaziunii va fi reprezentat de cheltuieli.

'Nu ne interesează ceea ce cumpără oamenii - a subliniat Befera. Pot fi bărci sau tomate, lucrul fundamental este ca ceea ce vor cheltui, fapt ce va fi constatat în mod corespunzător, să fie în perfectă concordanţă cu declaraţia de venit'.

Potrivit Panorama, afirmaţiile lui Befera par un întreg program, iar ele au fost urmate de o precizare fundamentală. 'Pentru evitarea oricărui echivoc şi pentru a elucida zvonurile care au circulat în aceste zile - a spus Befera - vreau să spun că nu ne interesează micro-cheltuielile de zi cu zi, şi anume legate de alimentaţie şi îmbrăcăminte. Acestea vor fi calculate în mod automat, luând ca referinţă media furnizată de Istat. În schimb, vor fi relevante în scopul concordanţei cu veniturile, toate celelalte cheltuieli'.

Pentru aceasta, ''Agenţia pentru Venituri'' a prevăzut un eşantion bogat - 100 de articole distincte, care merg de la achiziţiile de bunuri de folosinţă îndelungată la transport, de la locuinţă la energie, continuând cu sănătatea şi timpul liber.

Printre obiectivele noii formule de control se numără acela de a scădea numărul de contencioase, tocmai datorită faptului ca vor fi luate în considerare, unul câte unul, toate articolele individuale de cheltuieli şi evaluate pentru ceea ce valorează, renunţând la vechii factori multiplicativi. 'Redditometro-ul - a ţinut să sublinieze Befera - nu măsoară bogăţia ci ansamblul cheltuielilor făcute şi verifică concordanţa acestora cu veniturile declarate''.

O astfel de concordanţă nu a fost constatată, încă de la primele testări ale veniturilor, pentru 4,3 milioane de familii, dintre care un milion declară venituri nule sau aproape de zero. 'Eu nu spun categoric că ne confruntăm cu 4,3 milioane de evazionişti fiscali - a afirmat Befera -, aceasta şi pentru că de multe ori trebuie să se ţină seama de o serie de venituri nedeclarate, deoarece sunt impozitate la sursă, sau pentru că sunt scutite de impozitare. Sau ne aflăm în faţa unei moşteniri. Este vorba de situaţii pe care contribuabilul ni le va putea explica personal atunci când va fi convocat la birourile noastre'.

Aceasta este o altă noutate importanta a noii legislaţii, aşa-numitul ''dublu contradictoriu''. Contribuabilul pus sub observaţie va putea oferi imediat explicaţiile cerute. În cazul în care acestea nu vor fi suficiente şi va fi nevoie de certificări el va fi rechemat pentru a discuta rezultatele investigaţiei.

Tocmai pentru a preveni apariţia unor contencioase de această natură şi a avertiza anticipat contribuabilul care face evaziune fiscală, a fost creat şi postat on-line şi aşa-numitul ''Redditest''. Este vorba de un instrument care va servi la a verifica de o manieră deplin personală şi anonimă dacă cheltuielile făcute sunt în conformitate cu ceea ce a declarat contribuabilul în termeni de venit. Pentru a face acest lucru, va fi necesară conectarea la site-ul ''Agenţiei pentru Venituri'', descărcarea programului ad-hoc şi introducerea datelor cerute.

Şi în acest caz au fost stabilite şapte macro-zone de cheltuieli: locuinţă, transport, asigurări şi contribuţii, educaţie, timp liber şi îngrijire personală, cheltuieli diverse, investiţii imobiliare şi mobiliare nete.

Este important să se sublinieze că la alegerea precisă a tehnicienilor care au conceput sistemul, nu se vor obţine rezultate de tip cantitativ privind eventuala concordanţă dintre cheltuieli şi venituri. Rezultatul va fi calitativ şi va consta într-o ''undă verde'' în cazul în care există concordanţă, sau ''undă roşie'' dacă nu există o astfel de concordanţă. 'Prin urmare - a explicat Befera - contribuabilul ştie deja perfect dacă şi ce cheltuieli a făcut eventual cu fonduri provenite din evaziune fiscală'.

Noutatea este că acum va putea şti acest lucru şi ''Agenţia pentru Venituri'' iar pentru evazioniştii fiscali se anunţă vremuri dure, conchide Panorama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe