Secretele tinereţii veşnice: cum să întoarcem timpul înapoi?

Noi studii fac legături între practica de meditaţie şi circumvoluţiunile cortexului. (JEFF NENARELLA/The Epoch Times)
Ina Nituleac
06.10.2012

Potrivit oamenilor de ştiinţă, condiţia de bază pentru menţinerea tinereţii organismului uman este reînnoirea permanentă a celulelor. Odată cu stoparea procesului de diviziune celulară, corpul nostru începe să degenereze.

Una dintre cele mai populare teorii genetice susţine că numărul diviziunilor celulare depinde de lungimea telomerilor – a segmentelor de capăt ale cromozomilor.

În zilele noastre, speranţa de viaţă a crescut, însă calitatea vieţii se deteriorează în mod progresiv. Reînnoirea celulelor depinde de capacitatea celulelor de a se diviza şi de a restabili ţesuturile. După cum se ştie, celulele stem, celulele sexuale şi cele canceroase sunt capabile să se dividă la nesfârşit. Însă pentru restul celulelor există o limită de diviziune, numită "limita Hayflick". Această limită reiese din condiţia că odată cu diviziunea, celulele materialului genetic devin tot mai scurte. Iar totul depinde de cât de lungi sunt porţiunile de capăt ale cromozomilor (telomerilor). Aceste segmente de capăt, contracându-se, previn pierderea materialului genetic, de aceea, cu cât sunt mai lungi, cu atât celula se poate divide de mai multe ori.O alungire inversă a telomerilor poate avea loc sub acţiunea enzimei telomerazei, care ”reconstruieşte” segmentele de capăt ale cromozomilor.

Însă în celulele simple, telomeraza este ”dezactivată”. Conform teoriei genetice, momentul cheie - este ca telomerii să rămână lungi cât mai mult timp posibil. Când suntem tineri, telomerii noştri sunt mai lungi şi cromozomii se divizează activ, pentru a menţine sănătatea şi vitalitatea. Odată cu înaintarea în vârstă, telomerii se scurtează, reducându-se astfel numărul de diviziuni celulare. Se crede că, atunci când celulele corpului nostru încetează să se reproducă, se accelerează procesul de îmbătrânire şi se dezvoltă bolile degenerative.

În astfel de cazuri, medicina modernă îşi foloseşte remediile disponibile ca să ne "menţină" corpul împânzit cu tot felul de de boli cronice şi, respectiv, să ne prelungească durata vieţii. Cu toate acestea, calitatea vieţii este puternic afectată. Celulele stem reprezintă mecanismul primar de regenerare, ne permit să ne menţinem tinereţea, vitalitatea şi sănătatea.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cancer Dana-Fiber şi Harvard Medical School au făcut cercetări ample în ceea ce priveşte impactul alungirii telomerilor asupra sănătăţii şoarecilor. Cercetătorii au remarcat faptul că, odată cu alungirea telomerilor, şoarecii au întinerit semnificativ. Aceştia păreau să fi întors timpul înapoi şi să fi revenit în copilărie. Organele interne, creierul şi chiar blana căruntă – toate au revenit la starea iniţială.

În acest context, apare o întrebare firească: cum putem să ne alungim cromozomii? Există mai multe modalităţi. Una dintre ele este pur ştiinţifică şi prevede introducerea în organism a unui ser, care este inimaginabil de scump. În plus, sunt şi câteva companii care oferă suplimente nutritive pentru a menţine condiţia dorită a telomerilor.

Există, totuşi, încă o cale, care de altfel nu presupune investiţii, ci doar persistenţă şi toleranţă, motiv pentru care este mai dificilă decât celelalte. Este vorba de meditaţie. În situaţii de stres, corpul nostru eliberează o cantitate mare de hormoni distructivi (cortizol şi catecolamine). Este un fapt demonstrat că apogeul producerii acestor hormoni coindice cu o scurtare a telomerilor. Se crede că stresul accelerează diminuarea telomerilor, ceea ce presupune o survenire prematură a îmbătrânirii fizice.

Rezultatele imagistice ale ţesutului nervos şi analiza parametrilor biochimici a persoanelor ce practică meditaţia, demonstrează că meditaţia reduce în mod real nivelul hormonilor de stres, ne protejează telomerii şi ne prelungeşte speranţa de viaţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor