Şefa DIICOT bănuită de o asociaţie de magistraţi că ar avea legături cu un clan interlop

Giorgiana Hosu
Giorgiana Hosu (realitatea.net)

Asociaţia “Iniţiativa pentru Justiţie” a ridicat semne de întrebare privind o potenţială legătură între şefa DIICOT, Giorgiana Hosu, fostă Rinu, şi clanul interlop Rinu, responsabil de uciderea recentă a liderului unui clan rival, relatează presshub. Doi procurori, membri ai asociaţiei, au cerut Ministerului de Interne să ofere clarificări.

Problema ridicată de asociaţie vine în contextul rezultatelor slabe ale DIICOT în privinţa traficului de persoane şi a combaterii criminalităţii organizate.

Preşedintele României a dispus, la începutul acestui an, numirea în funcţia de procuror-şef al DIICOT a Giorgianei Hosu, în ciuda avizului negativ al CSM şi a informaţiilor publice cu privire la calitatea de inculpat a soţului acesteia, judecat la momentul respectiv pentru infracţiuni de corupţie. Tot atunci au apărut informaţii publice cu privire la calitatea de acţionar deţinută în perioada 2011-2019 de mama sa, Suzana Rinu, în vârstă de 80 de ani, la o societate asociată în perioada 2011-2016 cu o societate de tip off-shore din Liechtenstein.
În acest context, Asociaţia “Iniţiativa pentru Justiţie” a ridicat un nou semn de întrebare: există vreo legătură între familia Giorgianei Hosu, fostă Rinu, cu clanul interlop Rinu?

“Cu privire la aceste aspecte, Georgiana Hosu a refuzat să dea orice explicaţii în faţa CSM, precizând doar că ‘soţul meu nu sunt eu’ şi ‘eu sunt o persoană separată, ca să zic aşa, şi în fapt şi în drept de mama mea’. Pe parcursul acestui an au apărut numeroase semnale cu privire la slabele rezultate ale DIICOT în ceea ce priveşte traficul de persoane şi combaterea criminalităţii organizate în general. Uciderea interlopului Florin Mototolea, zis Emi Pian, de către unul din membri clanului Rinu, precum şi evenimentele care au urmat au scos la lumină relaţii nepermise între lumea interlopă şi persoane cu funcţii de conducere în diverse autorităţi ale statului. În aceste condiţii, constatăm că este necesară lămurirea posibilelor legături dintre familia Georgianei Hosu, fostă Rinu, actual procuror-şef al DIICOT, şi clanul interlop Rinu, sens în care facem apel la Ministerul Afacerilor Interne şi la structurile specializate în strângerea de informaţii din cadrul autorităţilor statului”, arată doi membri ai “Iniţiativei pentru Justiţie”, procurorii Bogdan Pîrlog şi Sorin Lia, într-un comunicat trimis presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne