Şefa Înaltei Curţi critică afirmaţiile lui Ponta la adresa procurorului care l-a trimis în judecată

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că afirmaţiile lui Victor Ponta la adresa procurorului care l-a trimis în judecată au fost de natură să aducă atingere independenţei şi prestigiului justiţiei.
Livia Stanciu
Livia Stanciu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Cuvintele grele adresate de premierul Victor Ponta procurorului care l-a trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni, Jean Uncheşelu, depăşesc limitele admisibile ale unui limbaj politic şi sunt de natură să realizeze, cel puţin în mod indirect, o subminare a autorităţii judecătoreşti, a declarat, marţi, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Livia Stanciu.

În ziua trimiterii sale în judecată, premierul Ponta scria, pe Facebook, că "singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!".

La finalul şedinţei CSM în care aceste afirmaţii făcute de premierul Ponta au fost sancţionate, şefa Înaltei Curţi a precizat că nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic deţinut în stat, să se emită în spaţiul public apărări care pot fi făcute foarte bine în sala de şedinţă şi nu în afara acesteia.

"Astfel de afirmaţii făcute de către un om politic de rang înalt şi mă refer la premierul României, şeful Guvernului României, este clar că au depăşit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmaţii se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează — şi aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toţi procurorii—, ar fi lipsiţi de imparţialitate, lipsiţi de independenţă. (...)

S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii îşi desfăşoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanţa care este investită cu soluţionarea cauzei respective pentru că instanţa este unica în măsură să verifice legalitatea şi temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcţia pe care acea persoană o ocupă în stat", a declarat Livia Stanciu, citată de Agerpres.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi că declaraţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului Jean Uncheşelu au fost de natură să aducă atingere independenţei şi prestigiului justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne