Şeful armatei ucrainene avertizează că situaţia de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei se înrăutăţeşte "semnificativ"

Oleksandr Syrskyi, noul şef al armatei ucrainene, cu indicativul "Leopardul zăpezii"
Oleksandr Syrskyi, noul şef al armatei ucrainene, cu indicativul "Leopardul zăpezii" (Screenshot - X)

Şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a avertizat, sâmbătă, că situaţia de pe câmpul de luptă din estul industrial "s-a înrăutăţit semnificativ în ultimele zile", deoarece încălzirea vremii a permis forţelor ruseşti să lanseze o nouă ofensivă de-a lungul mai multor porţiuni din linia frontului de peste 1.000 de km lungime, potrivit AP News.

Într-o actualizare pe aplicaţia de mesagerie Telegram, generalul Sîrski a declarat că Moscova şi-a intensificat "semnificativ" atacurile de când preşedintele Vladimir Putin şi-a prelungit domnia de aproape un sfert de secol în cadrul unor alegeri prestabilite luna trecută, în care candidaţii anti-război au fost excluşi de la vot şi vocile independente au fost reduse la tăcere printr-o blocadă mediatică susţinută de Kremlin.

Potrivit lui Sîrski, forţele ruse au "atacat în mod activ" poziţiile ucrainene în trei zone din estul regiunii Doneţk, în apropierea oraşelor Liman, Bahmut şi Pokrovsk, şi au început să lanseze atacuri cu tancuri, deoarece vremea mai uscată şi mai caldă de primăvară a facilitat deplasarea vehiculelor grele pe terenul noroios până acum.

"În pofida pierderilor semnificative, inamicul îşi intensifică eforturile prin utilizarea de noi unităţi (echipate cu) vehicule blindate, datorită cărora obţine periodic succese tactice", a declarat Sîrski.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a confirmat sâmbătă capturarea unui sat care fusese scena unor lupte crâncene timp de aproape optsprezece luni. Analiştii grupului neguvernamental ucrainean Deep State, care urmăreşte evoluţiile din prima linie a frontului, anunţaseră preluarea de către Rusia a localităţii Pervomaiske, la aproximativ 45 de kilometri sud-est de Pokrovsk, în primele ore ale zilei de joi.

Sâmbătă, grupul a declarat, într-o actualizare pe Telegram, că forţele Moscovei au cucerit şi Bohdanivka, un alt sat din est, în apropiere de oraşul Bahmut, unde a avut loc cea mai sângeroasă bătălie din război timp de nouă luni, până când a căzut în mâinile Rusiei în luna mai a anului trecut. Ministerul ucrainean al Apărării a negat la scurt timp după aceea că Bohdanivka a fost capturat şi a declarat că acolo continuă "lupte intense".

În condiţiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet de ajutor vital al SUA pentru Kiev este blocat în Congres, trupele ruseşti sporesc presiunea asupra forţelor ucrainene epuizate de pe linia frontului pentru a se pregăti să acapareze mai mult teren în această primăvară şi vară.

Rusia s-a bazat pe avantajul său în materie de putere de foc şi personal pentru a intensifica atacurile în estul Ucrainei. Aceasta a folosit din ce în ce mai mult bombe planante ghidate prin satelit - care permit avioanelor să le lanseze de la o distanţă sigură - pentru a lovi forţele ucrainene asediate de un deficit de trupe şi muniţie.

Tot sâmbătă, Germania a anunţat că va livra Ucrainei un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot, la câteva zile după ce, joi, rachete şi drone ruseşti au lovit infrastructura şi instalaţiile energetice din mai multe regiuni, lăsând sute de mii de locuinţe fără curent electric, în ceea ce operatorul privat de energie DTEK a descris drept unul dintre cele mai puternice atacuri din acest an. Ministerul german al Apărării a declarat că va "începe imediat predarea" sistemului Patriot, fără a oferi un termen precis.

Într-o actualizare pe X, fostul Twitter, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a discutat sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre atacurile aeriene "masive" ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile şi că Berlinul va fi "de neînduplecat alături de Ucraina".

Putin a descris atacurile ca fiind o răzbunare pentru atacurile ucrainene asupra infrastructurii energetice a Rusiei, după ce o serie de atacuri cu drone ucrainene din ultimele luni au lovit rafinării de petrol de pe teritoriul Rusiei.

Începând de luna trecută, Moscova şi-a reluat asaltul asupra instalaţiilor energetice ucrainene. Joi, a distrus complet o uzină care era cel mai mare furnizor de energie pentru regiunea din jurul Kievului, precum şi pentru provinciile apropiate Cerkasi şi Jitomir.

Cel puţin 10 dintre lovituri au avariat infrastructura energetică din Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că peste 200.000 de persoane din regiune au rămas fără energie electrică şi că Rusia "încearcă să distrugă infrastructura din Harkiv şi să lase oraşul în întuneric".

Instalaţii energetice au fost, de asemenea, afectate în regiunile Zaporojie şi Lviv.

Volumul şi precizia atacurilor recente au alarmat apărătorii ţării, care spun că forţele Kremlinului dispun acum de informaţii mai bune şi de tactici noi în campania lor de anihilare a reţelei electrice a Ucrainei şi de oprire a economiei acesteia.

În iarna 2022-2023, Rusia a ţintit reţeaua electrică a Ucrainei în încercarea de a priva civilii de lumină şi încălzire şi de a diminua apetitul ţării pentru război.

În sudul Ucrainei ocupat de Rusia, un oficial local instalat la Kremlin a acuzat Kievul pentru un bombardament care a ucis 10 persoane, inclusiv copii, într-un oraş din regiunea Zaporojie din sudul ţării, în ziua precedentă.

Administraţia municipală din Tokmak a raportat pe Telegram că bombardamentul a lovit vineri seara trei blocuri de apartamente. Cinci persoane au fost scoase în viaţă din dărâmături, iar 13 persoane au fost spitalizate, potrivit şefului regional instalat de Kremlin, Evhen Baliţki. Nu a fost posibilă verificarea iemdiată a afirmaţiilor sale.

Oficialii ucraineni nu au recunoscut sau comentat imediat atacul.

Între timp, în Ucraina, o dronă rusă a aruncat sâmbătă explozibili asupra unei ambulanţe care fusese chemată într-un sat din apropierea oraşului Kupiansk, aflat pe linia frontului, rănindu-l pe şoferul acesteia, în vârstă de 58 de ani, a anunţat guvernatorul local Oleh Siniehubov. Afirmaţia sa nu a putut fi verificată în mod independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe