Senator PMP: Parlamentari români sunt plimbaţi prin China pentru a fi convinşi că trebuie să folosim Huawei la reţeaua 5G

Vot în plenul Camerei Deputaţilor
Vot în plenul Camerei Deputaţilor (Epoch Times România)

Senatorul PMP Cristian Lungu, preşedinte al organizaţiei din Cluj Napoca, a declarat, în timpul emisiunii online Vocea Libertăţii, găzduită de scriitorul şi politicianul Mihail Neamţu, că deţine informaţii potrivit cărora anumiţi parlamentari români sunt abordaţi de agenţi de influenţă chinezi şi purtaţi prin excursii de lux în China, unde sunt convinşi sau informaţi că România trebuie să implementeze reţeaua 5G cu tehnologie Huawei, relatează site-ul Podul.ro.

Dezvăluirea este făcută în contextul în care, de-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, atunci când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez acuzându-l că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost acuzată de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

La emisiune au mai participat analistul Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, şi jurnalistul Răzvan Gheorghe (Podul.ro).

Redăm dialogul pe tema 5G:

Cristian Lungu: În 2016, Senatul României ne-a oferit tehnologie chinezească, de la Huawei. Telefoanele noastre care ne-au venit, vă daţi seama…

Mihail Neamţu: Dumneavoastră, senator, aţi primit un cadou de la Huawei?

Cristian Lungu: Da. Şi vă daţi seama că nu-l folosesc. Folosesc un telefon pe jumătate chinezesc, dacă vreţi, un Apple.

Mihail Neamţu: Un măr mai puţin otrăvit

Cristian Lungu: Vă daţi seama de nivelul de penetrare sau de nivelul de influenţă pe care China comunistă îl are în România, dacă senatorilor li se oferă ca telefon de serviciu un Huawei? Am auzit şi am informaţii care îmi arată mie că o parte chiar din colegii din Parlament sunt abordaţi şi sunt duşi în diferite excursii, să le spunem aşa, în China comunistă, pe subiectul 5 G şi Huawei, pentru a fi, dacă vreţi, convinşi, sau lămuriţi, sau informaţi, alegeţi dumneavoastră ce doriţi din vorbele acestea, cum că România trebuie să implementeze 5 G cu tehnologie Huawei. Asta cred că spune tot.

Urmăriţi acest fragment în intervalul 46.33 – 47.47 accesând materialul video aici.