Senatori americani propun aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei

Senatori americani au anunţat un acord bipartizan asupra unei legislaţii de impunere a unor noi sancţiuni împotriva Rusiei referitoare la încălcarea drepturilor omului, înarmarea Siriei şi presupusa interferare cu alegerile prezidenţiale din SUA.
Un separatist pro-rus înarmat în satul Zaiţeve din Doneţk, estul Ucrainei, 14 martie 2016.
Un separatist pro-rus înarmat în satul Zaiţeve din Doneţk, estul Ucrainei, 14 martie 2016. (Getty Images)

Senatori democraţi şi republicani din Comisia pentru Relaţii Externe şi Comisia Bancară au ajuns, luni seară, la un acord privind un amendament la un proiect de lege referitor la sancţiunile iraniene, care va întări prin lege sancţiunile existente aplicate împotriva Moscovei pentru agresiunea sa din Ucraina, sancţiuni ce au fost impuse prin ordin executiv. În acelaşi timp, amendamentul oferă Congresului puterea de a revizui şi eventual bloca orice efort al Casei Albe de a relaxa sancţiunile existente.

Noile sancţiuni vor fi impuse împotriva cetăţenilor ruşi găsiţi vinovaţi de încălcări ale drepturilor omului, furnizarea de arme guvernului sirian şi desfăşurarea de atacuri cibernetice în numele guvernului rus, printre altele.

În plus, măsura va permite adoptarea de noi sancţiuni în sectoarele ruseşti ale mineritului, metalelor, transporturilor de mărfuri pe cale maritimă şi a căilor ferate, mergând dincolo de companiile energetice şi financiare vizate până acum de sancţiuni.

Măsura urmează să fie votată în zilele următoare ca amendament la un proiect de lege privind sancţiunile aplicate împotriva Iranului. Măsura este susţinută atât de republicani, cât şi de democraţi şi este aşteptată să fie adoptată rapid în Senat.

Pentru a deveni lege, proiectul legislativ trebuie să fie adoptat de Camera Reprezentanţilor şi semnat de preşedintele american Donald Trump.

Dacă Trump, care în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016 şi-a manifestat dorinţa de a lua în considerare relaxarea sancţiunilor ruseşti, se va opune proiectului de lege deoarece acesta i-ar bloca complet mişcările în privinţa sancţiunilor împotriva Moscovei, o parte dintre susţinătorii legislaţiei au declarat că se aşteaptă la un suficient suport congresional pentru a anula opoziţia preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe