Senatorii jurişti dau undă verde pentru arestarea lui Darius Vâlcov

Darius Vâlcov
Darius Vâlcov (Facebook)

Membrii Comisiei Juridice din Senat au dat undă verde pentru arestarea preventivă a fostului ministru de Finanţe, senatorul Darius Vâlcov.

Potrivit Agerpres, senatorii jurişti au avizat favorabil atât cererea privind continuarea urmăririi penale, cât şi pe cea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul fostului ministru de Finanţe.

"Având în vedere că sunt două acte procedurale diferite, am avut două voturi şi vom trimite plenului două rapoarte. Raportul privind cererea pentru continuarea urmăririi a primit unanimitate de voturi şi un raport pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive care este de asemenea un raport favorabil cu majoritate, fiind două abţineri. Vor fi două rapoarte favorabile asupra cererii", a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc.

Întrebat despre regulamentul care se va aplicat în legătură cu votul care se va da în plen pentru arestarea lui Vâlcov, Boboc a precizat că ”prevederile constituţionale sunt foarte clare”.

”Prevederile constituţionale sunt foarte clare. Constituţia este legea legilor şi prevede că hotărârile se adoptă cu majoritate simplă, adică jumătate plus unu din cei prezenţi. Dacă vrem să dăm interpretări, care de care mai filozofice, la un text simplu... Toţi colegii au înţeles că Senatul şi Comisia juridică nu cercetează, nu condamnă. Noi dăm un aviz pe care procurorul îl prezintă în faţa instanţei.", a declarat Boboc, citat de B1.

Darius Vâlcov, căruia procurorii anticorupţie i-au găsit ascunse prin pereţi, seifuri, pe sub paturi etc. peste 100 de tablouri semnate de pictori celebri, lingouri de aur, dolari etc. se află momentan în arest la domiciliu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, şi i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Cererea votată astăzi de senatorii jurişti este cea de a doua formulată de DNA, care a cerut Senatului săptămâna trecută un nou aviz pentru arestarea lui Vâlcov, acesta fiind suspectat şi că a folosit informaţii obţinute când a fost primar, senator şi ministru, pentru a sprijini o firmă de cadastru, una de contabilitate şi un birou de avocatură. Potrivit procurorilor, aceste firme erau deţinute de Vâlcov şi administrate prin interpuşi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.