Senatul SUA investighează modul în care FBI-ul lui Mueller a cercetat cazul miliardarului Epstein

Jeffrey Epstein
Jeffrey Epstein (Rick Friedman/Corbis/Getty Images)

Jeffrey Epstein, finanţatorul din New York care a stat în spatele gratiilor timp de 13 luni pentru solicitare de sex cu o minoră, şi-a ispăşit pedeapsa şi – în ciuda tuturor articolelor negative privind “Lolita Express” (numele sub care era cunoscut avionul care făcea legătura cu insula "de plăceri" a lui Epstein) şi a numărului mare de celebrităţi şi politicieni, inclusiv fostul preşedinte Bill Clinton şi actorul intrat în dizgraţie Kevin Spacey, care aparent au vizitat acea “insulă a orgiilor” – este posibil că Epstein să trăiască până la adânci bătrâneţi ca om liber, dacă nu mai comite alte infracţiuni, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-o serie de articole publicate de Miami Herald anul trecut, a fost detaliat modul în care procurorii au lucrat cu avocaţii puternici ai apărării pentru a se asigura că Epstein primeşte o pedeapsă atât de uşoară. Articolele au arătat rolul jucat de Alex Acosta, care a devenit secretar al muncii în administraţia preşedintelui Donald Trump, în obţinerea acelei condamnări uşoare. Acosta a fost procuror pentru districtul sudic al Floridei în momentul anunţării sentinţei lui Epstein.

Iar acum, ca urmare a acelor articole, Departamentul de Justiţie al SUA (DOJ) aparent a deschis o investigaţie asupra comportamentului procurorilor DOJ în acel caz, pentru a cerceta dacă au comis “abateri profesionale” în relaţia lor de lucru cu avocaţii lui Epstein în 2008.

Ancheta a fost deschisă ca răspuns la o cerere înregistrată de senatorul Ben Sasse, republican din Nebraska şi membru al Comisiei Judiciare din Senatul SUA, care a pus întrebări în legătură cu acest caz după ce a citit articolele publicate de Miami Herald.

La acea vreme, FBI era condus de actualul procuror special Robert Mueller, care conduce o investigaţie asupra posibilei colaborări între campania lui Trump şi Kremlin în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Deşi motivele pentru acordarea pedepsei uşoare ar putea avea la bază beneficii de naturî materială, un utilizator de Twitter care a analizat în profunzime o serie de documente redactate ale FBI şi publicate anul trecut a susţinut că este posibil că Epstein să fi fost informator al FBI, care ar fi putut furniza informaţii despre directorii fostei bănci de investiţii Bear Stearns în schimbul unei sentinţe mai uşoare (deşi elementele din declaraţia sa de pledare a vinovăţiei nu au sugerat că ar fi furnizat informaţii).

Documentele arată că Epstein a trecut un test poligraf care aparent a arătat că el nu ar fi ştiut ca vreuna dintre fetele de la care a solicitat sex ar fi fost minore la acea vreme. De asemenea, cazul a căpătat o nouă importanţă deoarece grupurile de cercetare ale opoziţiei au încercat să creeze o legătură între preşedintele Trump şi Epstein în timpul campaniei prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe