Senatul SUA oferă R. Moldova, Ucrainei si Georgiei statut de aliati majori non-NATO

Clădirea Capitolului, Washington DC, 29 septembrie 2013
Clădirea Capitolului, Washington DC, 29 septembrie 2013 (Win McNamee / Getty Images)

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat recent un proiect de lege, prin care oferă Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei statut de aliat major al SUA fără a fi membre NATO.

“Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei S.2828 tocmai a fost adoptat cu unanimitate de Senat”, a anunţat Damon M. Wilson, un consilier pentru politică externă şi vicepreşedintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite.

Proiectul prevede, de asemenea, sancţiuni pentru Rusia, în cazul în care sectorul energetic al acestei ţări va sista livrarea de gaze către ţările membre NATO sau către R. Moldova, Ucraina şi Georgia.

Totodată, în proiect se menţionează că, în aceste trei ţări, care au semnat recent Acordul de Asociere cu UE, este necesar să fie difuzate canalele media din SUA sau Europa care combat propaganda rusească. Această iniţiativă a fost propusă de senatorul democrat, Robert Menendez. Pentru a deveni lege, documentul urmează a fi votat de Camera Reprezentanţilor din SUA.

Proiectul de lege mai prevede acordarea a 350 de milioane de dolari guvernului de la Kiev, precum şi furnizarea de echipamente militare şi muniţie armatei ucrainene. De asemenea, acesta permite Washingtonului să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza susţinerii pe care o oferă separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.

În prezent, 15 ţări beneficiază de statutul de "aliaţi non-NATO" ai Statelor Unite: Afganistan, Argentina, Australia, Bahrain, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, Israel, Japonia, Iordania, Kuwait, Maroc, Noua Zeelandă, Pakistan şi Tailanda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe