Senior Al-Qaeda prins în Libia

Militanţii Al-Qaeda ţin un poster cu liderul Osama bin Laden, cu ocazia celei de-a doua aniversări a morţi acestuia, la 2 mai 2013.
Militanţii Al-Qaeda ţin un poster cu liderul Osama bin Laden, cu ocazia celei de-a doua aniversări a morţi acestuia, la 2 mai 2013. (BANARAS KHAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
06.10.2013

Nouă lovitură dată grupului terorist Al-Qaeda: Nazih Abdul-Hamed Nabih Al-Ruqai, numele de război Anas Al-Liby, care a acoperit un rol cheie în atacurile sângeroase asupra ambasadelor americane din Kenya şi Tanzania, în 1998, a fost prins în Libia. Ziarul The New York Times raportează, citând surse bine informate, că Al-Liby ar fi fost prins pe străzile din Tripoli de către un grup de „oameni înarmaţi".

Suspectat de a fi unul dintre liderii organizaţiei teroriste, Al-Liby se afla pe lista celor mai căutaţi fugari, din 2000, după ce un tribunal din New York l-a inculpat pentru rolul jucat în atacurile asupra ambasadelor SUA din Nairobi şi Dar es-Salaam în 1998, care a făcut 224 de victime. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a oferit 5 milioane de dolari pentru cei care ar fi furnizat informaţii pentru capturarea lui.

"Capturarea sau uciderea lui Anas Al-Liby este o nouă lovitură pentru ceea ce rămâne din conducerea originală a organizaţiei Al-Qaeda, după campania efectuată de SUA timp de 12 ani, pentru a captura sau ucide conducerea acesteia", spune New York Times, subliniind că Al-Liby nu ar fi avut un rol în atacul asupra consulatului SUA din Benghazi de anul trecut, dar ar fi jucat un rol important în încercarea de a construi o reţea între ceea ce rămâne din Al-Qaeda originală şi militanţii din Libia.

Anas Al-Liby, aşa cum indică numele folosit în luptă, este născut în Libia, în urmă cu 49 de ani. Se crede că a intrat în contact cu organizaţia lui Osama bin Laden la începutul anilor '90, atunci când cei doi se aflau în Sudan. S-ar fi transferat apoi în Marea Britanie, unde i-a fost acordat azil politic. În 2000, autorităţile din New York l-au acuzat de a fi ajutat la "monitorizarea", chiar şi fotografică, a ambasadei SUA din Nairobi în 1993 şi 1995 şi de a fi discutat cu un alt lider Al-Qaeda ideea de a ataca o ţintă americană ca represalii pentru operaţiunile de menţinere a păcii ale Statelor Unite în Somalia.

După atacurile din 1998, poliţia britanică a percheziţionat apartamentul său unde a găsit un manual de instruire pentru terorişti, conţinând 18 capitole în limba arabă, intitulat "Studii Militare pentru jihadul împotriva tiranilor" care includea indicaţii privind atacurile cu bombe, tortură, sabotaj şi deghizări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor