Sepsis - boala mortală de care se moare de zece ori mai frecvent decât de infarct

Săpun.
Săpun. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)

Sepsis este una dintre cele mai comune boli mortale dar diagnosticată cu dificultate şi puţin cunoscută, poate din cauza numelui dificil sau pentru că nu se vorbeşte aproape niciodată de ea în afara unităţilor de terapie intensivă.

Această afecţiune este deosebit de gravă, are o rată de mortalitate de cinci ori mai mare decât ictusul şi de zece ori mai mare decât infarctul.

Experţii din întreaga lume au cerut ca 13 septembrie să devină Ziua Mondială de Sepsis: o oportunitate de a reflecta, de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei, pentru a îmbunătăţi managementul pacienţilor.

Infectarea

Numărul celor care mor din cauza Sepsisului este înspăimântător: în lume la fiecare două secunde un pacient moare din cauza acestui sindrom care afectează 26 milioane de oameni în fiecare an. În Uniunea Europeană incidenţa este foarte ridicată: 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, mai mult decât victimele de cancer la sân iar frecvenţa este în creştere din cauza îmbătrânirii populaţiei.

Dar ce este Sepsis? "Este o infecţie gravă, un sindrom care poate avea manifestări diferite care se suprapun cu cele ale altor boli: din această cauză este adesea dificil de diagnosticat", spune Massimo Girardis, coordonator al grupului de studiu privind infecţiile şi Sepsisul din cadrul Societăţii Italiene de Anestezie, Analgezie, Reanimare şi Terapie Intensivă (SIAARTI).

Sepsisul apare atunci când răspunsul inflamator al corpului la o infecţie oarecare dăunează altor ţesuturi şi organe, ducând la şoc şi insuficienţă multiplă de organe, până la moarte. În prima fază a sindromului Sepsis, infecţia localizată se generalizează, depăşind mecanismele de apărare ale organismului: germenii, intraţi în fluxul sanguin declanşează un răspuns inflamator sistemic, care deteriorează funcţiile organelor şi atunci când acestea nu mai funcţionează are loc un adevărat şoc septic care poate duce la moarte.

Răspândire

Din păcate, în ciuda arsenalului de vaccinuri, antibiotice şi tratamente de urgenţă disponibile în prezent, în multe cazuri sindromul Sepsis este fatal: rata mortalităţii variază între 30 şi 60 la sută şi în mare parte ''vinovaţi'' sunt germenii care devin rezistenţi la tratamentul cu antibiotice (folosite de multe ori în mod excesiv).

Sepsis este o afecţiune care se extinde rapid, în exteriorul dar mai ales în interiorul spitalelor, deoarece populaţia vârstnică (mai vulnerabilă la infecţii) înregistrează o creştere rapidă şi constantă. Tocmai în rândul pacienţilor internaţi, sindromul Sepsis ia adesea forma cea mai gravă.

Obiectivele propuse de Global Sepsis Alliance cu ocazia Zilei Mondiale, sunt ambiţioase: reducerea cu 20 la sută a incidenţei de Sepsis din lume până în 2020, ridicând în timp creşterea ratei de supravieţuire şi introducerea unui screening pentru Sepsis printre programele de rutină ale pacienţilor spitalizaţi în fază acută, în două treimi din spitalele de pe glob.

Reuşita, cu toate acestea, ar putea fi mai simplă decât pare la prima vedere, dacă noi toţi ne vom aminti că primul pas pentru a preveni sindromul Sepsis şi a ne proteja de infecţie este o metodă accesibilă oricui: spălatul pe mâini de multe ori şi bine. Nu este o coincidenţă faptul că imaginea a două mâini pline de săpun se află pe homepage a site-ului oficial al Zilei Mondiale de Sepsis.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură