Sergiu Litvinenco: Igor Dodon trebuie sancţionat pentru încălcarea grosolană a legislaţiei electorale

Ştefan Sârbu
28.02.2020

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că preşedintele Igor Dodon încalcă grosolan legislaţia electorală în cadrul alegerilor parlamentare noi din circumscripţia Hânceşti şi „pentru aceasta trebuie sancţionat!”.

Parlamentarul atenţionează că deşi nu are dreptul s-o facă potrivit Constituţiei, şeful statului face agitaţie electorală pentru candidatul PSRM în circumscripţia Hânceşti în cadrul "vizitelor de lucru" pe care le întreprinde în satele raionului.

„Exact ca şi acum un an, Igor Dodon îşi bate joc din nou de Constituţie şi de legile ţării pe care o conduce. Vom sesiza organele competente în vederea sancţionării PSRM şi a lui Igor Dodon pentru acţiuni ilegale”, a adăugat Litvinenco amintind că exact pentru astfel de acţiuni ilegale, Igor Dodon a fost sancţionat de către CEC în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

La 27 februarie, şeful statului a întreprins „vizite de lucru” în mai multe localităţi din raionul Hânceşti unde a „discutat cu localnicii despre necesităţile şi problemele cu care se confruntă”, a „felicitat cuplurile longevive şi familiile numeroase”, a vizitat grădiniţe de copii şi şcoli unde s-a „familiarizat cu condiţiile în care sunt educaţi copiii”.

În cadrul tuturor întâlnirilor, Igor Dodon a „subliniat că actuala conducere a ţării face tot posibilul pentru a schimba situaţia spre bine şi depune tot efortul pentru a le crea oamenilor condiţii de trai decente şi a dezvolta ţara”.

Comisia Electorală Centrală a reţinut în hotărârea din 8 februarie 2019 existenţa legăturii cauzale directe între susţinerea verbală acordată de preşedintele Igor Dodon unui concurent electoral şi acţiunile efective de transfer de imagine în beneficiul acestui concurent electoral prin utilizarea resurselor publice ce decurg din funcţia publică de preşedinte al ţării, fapt incompatibil cu principiile desfăşurării alegerilor în condiţii libere, egale şi corecte.

În consecinţă, Igor Dodon a fost atenţionat asupra inadmisibilităţii implicării în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, iar Partidului Socialiştilor i-a fost aplicată sancţiunea sub formă de avertisment pentru utilizarea resurselor administrative ale Instituţiei Prezidenţiale a R. Moldova la alegerile parlamentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor