Serie de explozii zguduie Arabia Saudită

Trei atacuri sinucigaşe cu bombă au zguduit Arabia Saudită, inclusiv un atac lângă cel de-al doilea loc sfânt al Islamului. Acestea se adaugă unei serii de atacuri teroriste comise într-o săptămână de Statul Islamic în diverse ţări, care au luat vieţile a peste 200 de persoane .
Oamenii stau în apropierea locului unui atac sinucigaş în Medina, Arabia Saudită, 4 iulie 2016.
Oamenii stau în apropierea locului unui atac sinucigaş în Medina, Arabia Saudită, 4 iulie 2016. (Captură Foto)

Trei atacuri sinucigaşe cu bombă separate au zguduit luni Arabia Saudită şi au provocat moartea a cel puţin 4 poliţişti şi rănirea altor câtorva persoane. Atacurile au avut loc cu o zi înainte de sfârşitul Ramadanului.

Nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru atacurile coordonate, inclusiv unul în apropierea Moscheei Profetului în Medina, cel de-al doilea loc sfânt în Islam şi locul de înmormântare al lui Mahomed.

Zeci de mii de persoane s-au adunat la moschee pentru rugăciunile de seară, când forţele de securitate s-au apropiat de un bărbat suspect într-o parcare din apropiere.

Al-Qaeda şi grupul jihadist Statul Islamic (sau Daesh) au desfăşurat în mod regulat atacuri în Regatul conservator, pe care mişcările jihadiste globale îl consideră eretic şi corupt. Daesh a jurat că va creşte numărul atacurilor în timpul Ramadanului, care se încheie în mod oficial miercuri, o zi marcată de sărbătoarea Eid al-Fitr.

În acelaşi timp cu atacurile din Medina, în estul ţării un sinucigaş cu bombă s-a aruncat în aer în faţa unei moschei din oraşul populat de şiiţi Qatif.

Au existat rapoarte controversate privind numărul victimelor şi răniţilor. Ministerul saudit de Interne a precizat că investighează rămăşiţele a trei cadavre, indicând că s-ar putea să fi fost mai mult de un sinucigaş cu bombă.

Mohammed al-Nimr, un rezident din Qatif şi frate al proeminentului cleric şiit Nimr al-Nimr, care a fost executat în luna ianuarie după ce a fost acuzat de incitare la proteste anti-guvern, a declarat agenţiei de ştiri Associated Press că nu au existat victime.

Execuţia lui al-Nimr a cauzat tensiuni diplomatice cu Iranul, un rival regional al saudiţilor, al cărui ministru de Externe Javad Zarif a condamnat atacul din Medina.

Cele două atacuri de la moschei au fost precedate de un alt atac sinucigaş cu bombă luni dimineaţă în apropierea unei moschei şi a consulatului american din oraşul Jeddah de la Marea Roşie.

Doi ofiţeri de securitate au fost răniţi după ce s-au apropiat de un bărbat suspect care s-a aruncat în aer. Ministerul saudit de Interne a declarat că atacatorul era un şofer în vârstă de 35 de ani din Pakistan, care locuia în Jeddah de 12 ani împreună cu soţia şi părinţii acesteia.

Atacurile coordonate de pe teritoriul Regatului au avut loc după ce Statul Islamic a desfăşurat în ultima săptămână trei atacuri în Turcia, Irak şi Bangladesh care, împreună, s-au soldat cu peste 200 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe