Sfidare continuă: de această dată ”competiţii militare” ruso-transnistrene

Transnistria a organizat din nou ”competiţii militare” la Tiraspol utilizând tehnica militară. Ministerul de Externe al RM afirmă că e vorba de o sfidare grosolană a unui stat suveran.
"Competiţii militare" ruso-transnistrene 05.11.2016.
"Competiţii militare" ruso-transnistrene 05.11.2016. (novostipmr.com)

La 5 noiembrie curent, pe aerodromul din Tiraspol s-au desfăşurat pentru prima dată „competiţii militare”, cu implicarea tehnicii militare. ”Competiţiile” au avut loc pe traseul special pregătit, timp de două săptămâni de către militarii ruşi şi cei din regiunea transnistreană având drept scop, potrivit autorităţilor autoproclamate din Transnistria, dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile militare transnistrene.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău, îşi exprimă din nou nedumerirea şi indignarea faţă de acţiunile militare desfăşurate de către trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova care constituie o sfidare grosolană a unui stat suveran.

”Neglijarea făţişă şi demonstrativă a atitudinilor luate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti în legătură cu prezenţa militară ilegală a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova constituie în esenţă o manifestare de dispreţ total faţă de normele şi principiile dreptului internaţional. Or, declaraţiile făcute de către conducătorii Federaţiei Ruse de la cele mai înalte tribune internaţionale cu privire la ataşamentul ferm faţă de normele civilizate pe care trebuie să se bazeze relaţiile dintre state nu pot fi percepute altfel decât o manifestare a ipocriziei şi dublelor standarde.”

În acelaşi context, MAEIE reiterează demersurile autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi neîntârziată a forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Moldovei, precum şi lansarea unor discuţii cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Menţionăm că, recent ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Şalaru, şi omologul său ucrainean, Stepan Poltorak, au ajuns la o înţelegere ca Ucraina să pregătească un „coridor verde” pentru evacuarea trupelor speciale ruse (GOTR) şi a armamentului din Cobasna. Planul de retragere urmează să fie definitivat până la sfârşitul anului.