Siegfried Mureşan: Fondurile europene nu vor ajunge la Chişinău dacă autorităţile încalcă regulile jocului

Dezbaterile de la Chişinău privind schimbarea sistemului de vot nu se bucură de sprijin la nivel european. Ignorarea de către autorităţile moldovene a declaraţiilor liderilor PPE şi ALDE ar putea duce la blocarea fondurilor europene alocate RM.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al comitetului pentru buget al Parlamentului European (PE) şi purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) susţine că în prezent Legislativul European monitorizează extrem de atent şi în cel mai mic detaliu situaţia din Republica Moldova, menţionând că schimbarea sistemului electoral nu e o joacă, eurodeputaţii fiind pregătiţi să reacţioneze în orice moment. Drept motiv ar fi modificarea rapidă, netransparentă a legislaţiei electorale a RM în beneficiul unui singur partid, ”nu consensual, nu printr-o dezbatere largă, ci doar mimată şi cu efect imediat la următoarele alegeri”.

”Introducerea votului uninominal sau mixt se încearcă a se face neconsensual, se încearcă a se face fără o dezbatere publică, fără implicarea largă a cetăţenilor, a societăţii civile credibile, fără implicarea largă a forţelor parlamentare din opoziţie, ignorând avizul Comisiei de la Veneţia. Cum poţi să mergi în primă lectură în Parlament, înainte să ai un aviz al Comisiei de la Veneţia? Deci, pe scurt, suntem pregătiţi să reacţionăm”, a declarat eurodeputatul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Siegfried Mureşan notează că felul cum se gândeşte modificarea legislaţiei electorale în R. Moldova produce îngrijorare profundă între toţi oamenii politici de la nivel european, atenţionând că nu a întâlnit niciun politician serios în Europa care să fie de acord cu introducerea votului uninominal sau mixt şi, mai ales, cu introducerea intempestivă, aşa cum încearcă guvernarea de la Chişinău, de aceea cei 100 de milioane de euro vor fi acordaţi cu respectarea unor condiţionalităţi stricte.

”Declaraţiile preşedintelui Partidului Popular European şi al preşedintelui liberalilor europeni spun foarte clar că ne putem imagina să procedăm la blocarea de fonduri europene alocate Republicii Moldova. Şi acum suntem în etapa în care evaluăm când se poate face aceasta, în ce condiţii. Şi vreau să spun foarte clar: banii sunt pregătiţi să vină la Chişinău – fiindcă oamenii îi aşteaptă şi au nevoie de ei – dar pentru aceasta guvernul trebuie să respecte regulile jocului. Şi dacă preşedintele PPE şi preşedintele liberalilor europeni au spus că sunt dispuşi să blocheze alocarea de fonduri, dacă nu sunt înregistrate măsuri aşteptate, atunci fiţi siguri că va face uz de această unealtă, exact atunci când simt că efectul este cel mai mare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PPE.

Notabil este faptul că în opinia eurodeputatului, nu ar fi nicio diferenţă între modificarea legislaţiei electorale a RM spre sistem uninominal sau mixt, schimbarea sistemului de vot în general nu ar corespunde nevoilor actuale a Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în actuala structură teritorial-administrativă orice alt sistem de vot, în afara votului pe liste, nu ar fi potrivit.

”Deci, datorită modului cum se încearcă această schimbare a legislaţiei electorale, orice schimbare va fi privită la fel de critic. Iar dacă cineva îşi imaginează că va prezenta sistemul mixt drept compromis în relaţia cu partenerii europeni şi va avea succes, îi spun dinainte că va eşua, nici măcar să nu facă acest efort, căci va eşua. Este o chestiune de principiu, este o schimbare a legislaţiei, netransparentă, rapidă, cu beneficiu pentru un singur partid. Şi de aceea ea nu se bucură de susţinere”, a precizat Siegfried Mureşan.

Menţionăm că Partidul Democrat din Moldova şi Partidul Socialiştilor, împreună cu grupul Popular European al lui Leancă, au declanşat vineri, 5 mai, procedura de schimbare a sistemului electoral moldovenesc. Asta înainte de emiterea vreunei expertize a Comisiei de la Veneţia şi în ciuda unui avertisment a două partide pan-europene, PPE şi ALDE, că Moldova ar putea fi lipsită din nou de asistenţă europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe