Sigmar Gabriel: rachetele ruseşti din Kaliningrad - o “lovitură” pentru securitatea europeană

Decizia Rusiei de a staţiona permanent rachete Iskander în Kaliningrad, enclava sa din Marea Baltică, ar marca o lovitură pentru securitatea europeană, a declarat ministrul german de Externe pentru agenţia de ştiri Interfax.
Sistem rusesc de rachete Iskander.
Sistem rusesc de rachete Iskander. (Captură Foto)

Rusia a staţionat anul trecut rachete balistice Iskander capabile nuclear în enclava Kaliningrad şi a desfăşurat un sistem de apărare antirachetă S-400 în regiune. Kremlinul a susţinut că manevrele făceau parte din exerciţii militare de rutină, dar oficialii militari occidentali se îngrijorează că această staţionare ar putea deveni permanentă.

“Dacă rachetele Iskander au fost staţionate permanent în Kaliningrad, această măsură ar fi o cauză de mare îngrijorare şi o lovitură pentru securitatea europeană”, a declarat pentru Interfax ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel. “Din acest motiv analizăm cu mare atenţie ce se întâmplă în Kaliningrad”.

Unele rachete Iskander-M pot atinge ţinte la o distanţă de 700 km, Berlinul fiind în raza armelor din Kaliningrad.

Gabriel a respins criticile ruşilor în legătură cu staţionarea de către NATO a 4.000 de soldaţi în Polonia şi statele Baltice, inclusiv 400 de soldaţi germani în Lituania.

“Germania şi alte state NATO nu au fost primele care au pătruns în zona Baltică”, a declarat Gabriel pentru Interfax, adăugând că numărul soldaţilor germani din regiune este mic comparativ cu masiva comasare militară rusească.

Gabriel a făcut remarcile înainte de a pleca la Moscova pentru a se întâlni joi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.