Sincronizare perfectă: Shen Yun la Festivalul Florii de Cireş

Cireşi înflorit de-a lungul raului Potomac în Washington, DC
Cireşi înflorit de-a lungul raului Potomac în Washington, DC (Ron Blunt)

Festivalul Floare de Cireş a început în Washington DC, acest an marcând aniversarea 100 de de la primul cireş în capitala americană, totul începând ca un cadou de prietenie între Japonia şi Statele Unite.

Înflorirea cireşului, în multe culturi, are o semnificaţie deosebită, simbolizând renaşterea şi speranţa. Frumuseţea florilor ce vine după atâtea luni reci de iarnă, ne trezeşte şi ne energizează pentru primăvara ce vine.

E întru totul potrivit atunci faptul că Shen Yun Performing Arts să-şi facă apariţia pe scena din Washington în cursul Festivalului Floare de Cireş.

Vor fi multe evenimente în timpul celor şase săptămâni de festival; Shen Yun va oferi ceva deosebit de asemenea şi inspirat ca festivalul însăşi.

Shen Yun este o companie de spectacol din New York, dedicată pentru a reînvia cei 5000 de ani de cultură autentică Chineză.

"După mai mult mult de 60 de ani de guvernare comunistă în China, şi,mai ales după Revoluţia Culturală, cultura tradiţională din China, a fost complet demolată " se menţionează pe site-ul Shen Yun. "Cu toate acestea, profundul nucleu spiritual al culturii antice, cu valorile sale precum bunăvoinţă, onoare, corectitudine, înţelepciune şi sinceritate, precum şi respectul pentru zei şi ceruri, nu pot fi distruse."

Artiştii Shen Yun, în mare parte de etnie chineză, au venit din întreaga lume să se alăture companiei. Mulţi dintre artiştii principali de pe continent au plecat datorită unor simţiri interioare mai profunde, care nu puteau fi împlinite în statul comunist.

"În afara Chinei, creatorii artistici Shen Yun au capacitatea să-şi exprime liber cultura antică" spune site-ul. "Curajul lor de a vorbi este o parte integrantă a spiritului Shen Yun."

Ceea ce a început ca un grup mic în 2006 s-a mărit, în prezent fiind trei grupuri de artişti, fiecare cu o companie de dans clasic chinez, o orchestră care îmbină instrumente vechi din Est cu coarde şi percuţie din Vest, suflători şi alămuri, muzicieni şi solişti de clasă mondială. Într-o colecţie de piese scurte, publicul este dus într-o călătorie de pe înălţimile munţilor Himalaya, până în regiunile de coastă; de la legende antice, până la povestea Falun Dafa din China de azi; din tărâmurile cereşti până la lumea pământeană a Regatului Mijlociu.

Frumuseţea culturii chineze

Cultura tradiţională chineză este cea care atinge oamenii ce vin la spectacolele Shen Yun, în special cei din China continentală, care sunt privaţi de spectacolele Shen Yun în China.

"Am văzut producţii atât de multe în China, dar nici unul nu se compară cu ce am văzut în seara asta", a declarat domnul Song, un director de teatru chinezesc de pe continent după ce a văzut Shen Yun în acest an evoluând pe scena din New York. "Consider că fiecare mişcare din dansurile Shen Yun este atât de liniştitoare, frumoasă şi sinceră"

"Acestea sunt lucruri ce aparţin culturii autentice din China şi contrastează în mod drastic cu spectacolele din ţară", a continuat el, "am fost cu adevărat captivat trup şi suflet ".

Artistul şi poetul chinez Huang Xiang a văzut Shen Yun în New York.

Xiang, poetul care a fost publicat atât în China, cât şi în străinătate, a trecut prin Revoluţia Culturală şi a fost grav persecutat şi închis de şase ori în perioada 1959 - 1995 de către regimul comunist. În prezent el locuieşte în Statele Unite sub azil ca scriitor.

"Poezia este în versuri / cuvinte, în mişcările de dans şi coloratură", a spus el. "Acesta este un mare poem pentru toată civilizaţia chineză."

"Noi [poporul chinez] nici măcar nu putem accepta propria noastră cultură" a declarat Dl. Xiang. "De ce poate evolua acest spectacol în New York, în faţa întregii lumi, dar nu se poate desfăşura în Beijing în faţa măreţului popor chinez?” a întrebat el.

Shen Yun inspiră speranţă şi renaştere pentru poporul chinez, la fel ca florile de cireş

Dna Xi, un profesor din China continentală, care a zburat de la Hong Kong în Taiwan pentru a vedea Shen Yun, a declarat că s-a simţit mândră atunci când a văzut spectacolul.

"Am admirat numeroasele talente de aici. Shen Yun într-adevăr poate reînnoi cultura chineză", a spus ea.

Ca mulţi chinezi, doamna Xi a plâns la unele episoade din spectacol, spunând că artiştii “au un tărâm spiritual, un sens şi un spirit interior”.

"Acest Shen Yun este într-adevăr ceva ce aparţine poporului chinez şi a fost absent în China ani de zile ", a declarat Yun..

Interes la nivel mondial

Nu numai chinezii sunt mişcaţi de Shen Yun. Compania este binevenită călduros de către persoane din toate culturile. Cele trei companii Shen Yun sunt în turneu prin lume, vizitând ţări asiatice, precum Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan, precum şi continente ca Europa, Australia şi America de Sud.

În America de Nord publicul a fost recunoscător pentru că a putut obţine o bucăţică autentică din China şi una la care se pot raporta.

"Am simţit că sunt atât de norocos pentru că am putut trece printr-o uşă în altă lume", a declarat scenaristul canadian Sean O'Byrne, care a văzut noul sezon Shen Yun la începutul acestui an împreună cu soţia lui, actriţa australiană Kym Wilson, în Los Angeles.

"Nimeni nu poate dansa la modul cum o fac ei. Influenţa istoriei, a artelor marţiale şi a dansului tradiţional este minunată.. Şi nimeni nu poate face cum o fac ei”.

A mai adăugat:"Este frumos. Consider că este într-adevar minunat să experimentezi cultura chineză, care este diferită de China, de care auzim la ştiri “.

Doamna Wilson a descris Shen Yun că fiind "magic" şi "elegant" spunând: "Este frumos să vezi această parte a istoriei chineze reflectată la noi aici. Îţi taie răsuflarea.

Dr.Seth Spaulding, profesor emerit la Universitatea din Pittsburgh şi fost director al UNESCO, care a văzut Shen Yun în Pittsburgh, a declarat că spectacol l-a ajutat să înţeleagă multe adevăruri despre China. pe care el nu le cunoştea.

El a enumerat trei lucruri despre cultura chineză, pe care le-a învăţat de la Shen Yun: "Primul este că cultura chineză înglobează credinţa în zei. Nu e ateistă. Eu simt că este o cultură bazată pe şcoala budistă. În al doilea rând, în programele de dans Shen Yun, am văzut spiritul poporului chinez. Acest spirit provine din moralitate şi se bazează pe puterea moralităţii pentru a învinge răul. Aceasta utilizează dreptatea ca să-i domine pe cei răi "

Dr. Spaulding a spus că al treilea lucru de care şi-a dat seama a fost că cultura chineză este o moştenire frumoasă: "Acest lucru este ceva cu care arta modernă nu se poate compara", a spus el, adăugând: "Eu mă duceam de multe ori la spectacole de toate tipurile, de exemplu, spectacole de balet. După ce am văzut Shen Yun nu vreau să mă uit la spectacolele moderne".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură