Sindicatele din invatamant: Majorarea cu 50% a salariilor poate fi suportata din bugetul Educatiei

Sindicatele din invatamant considera ca majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta votata de Camera Deputatilor poate fi acoperita din bugetul de sase la suta acordat pentru Educatie si ameninta cu greva generala daca legea nu va fi promulgata.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, duminica, ca exista resurse suficiente in bugetul Educatiei pentru majorarea salariilor cadrelor didactice cu peste 50 la suta si ca sindicalistii nu cer bani din alta parte, apreciind ca aceasta crestere nu produce inflatie.

"Banii ii putem gasi in bugetul Educatiei, nu trebuie sa apelam la altcineva. Nouazeci la suta din noi, profesorii, avem statut de intelectuali si trebuie sa ajungem sa fim intr-adevar o categorie prioritara", a spus Cornea la dezbaterea organizata de federatiile din invatamant cu ocazia Zilei Mondiale a Educatiei.

Declaratia lui Cornea a fost contrazisa de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, prezent la dezbatere, care a spus ca bugetul Educatiei de sase la suta reprezinta numai cresterile salariale, daca legea va fi promulgata, si nu va mai ramane niciun ban pentru investitii.

"Anul urmator si urmatorii ani nu vom mai repara nimic, nu vom mai cumpara niciun autobuz, niciun calculator. Toti banii se vor duce spre cresterile salariale. Din 2004 pana in prezent, salariile profesorilor s-au dublat, acestia fiind singura categorie bugetara care a beneficiat de o asemenea crestere salariala", a spus Adomnitei.

Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a avertizat Guvernul ca reprezentantii cadrelor didactice nu vor sta cu mainile incrucisate si a amenintat chiar cu greva generala daca legea nu va fi votata.

"De data aceasta ni s-a luat un drept. Avem o lege votata in unanimitate, iar Guvernul o ignora si face totul ca ea sa fie anulata", a spus Isvoranu.

Deputatul Ecaterina Andronescu, vicepresedinte PSD si rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, a spus ca majorarile salariale de peste 50 la suta din invatamant reprezinta de fapt o crestere de aproximativ zece procente, scazand inflatia si majorarile promise deja de Guvern, in doua transe, respectiv noua la suta de la 1 octombrie si alte 12 procente in 2009.

Andronescu a explicat ca in acest an salariile cadrelor din invatamant reprezinta 9,81 miliarde de lei din bugetul Educatiei de 26,4 miliarde de lei. In 2009, salariile cadrelor didactice vor reprezenta 14,73 miliarde de lei, respectiv o crestere cu 4,9 miliarde de lei, a precizat Andronescu.

Din aceasta suma, 60 la suta se reintorc la buget prin taxe si mai raman doua miliarde de lei, care nu reprezinta un efort bugetar foarte mare si poate fi suportat, a mai spus Andronescu.

"Invatamantul poate primi o crestere salariala care nu este fantastica, exista bani la buget pentru asta. Profesorii nu merita sa fie scosi in piata publica drept vinovati pentru situatia economica actuala", a declarat Andronescu.

Analistul economic Ilie Serbanescu a apreciat ca gestul ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si al premierului Calin Popescu Tariceanu este "incalificabil", pentru ca acestia trebuiau sa spuna cu trei zile inainte ca legea sa fie votata in Parlament care este situatia bugetara.

"Astfel puteau evitat convocarea CSAT si sa ii ceara lui Basescu sa nu promulge legea", a spus Ilie Serbanescu.

Acesta a mai afirmat ca in Romania, putin peste 30 la suta din Produsul Intern Brut reprezinta cheltuielile cu munca, inclusiv salariile, 15 la suta este amortizarea, restul fiind profiturile, in timp ce in Occident este invers, cheltuielile cu munca reprezentand intre 50 si 60 la suta.

In opinia ministrului Muncii, Mariana Campeanu, constructia bugetara din Romania este gresita, acest lucru repezentand de fapt "miezul problemei".

Demnitarul a sustinut ca ar trebui introdus criteriul de performanta in educatie. "Nu avem rezultate care sa salte invatamantul romanesc, nu avem o universitate de rang european, iar aceste probleme trebuie rezolvate pe termen scurt. Trebuie sa asezam societatea pe o ierarhie", a spus Mariana Campeanu.

Ea le-a cerut sindicalistilor sa ajute la construirea unui program de guvernamant, sa se implice. "Degeaba va luptati pentru aceasta crestere de 50 la suta, pentru ca anul viitor este posibil sa aveti nise hartii in buzunar cu care sa nu puteti face nimic", le-a spus ministrul Muncii reprezentantilor federatiilor din educatie.

Ministerul Muncii a subliniat ca dupa decizia Curtii Constitutionale, daca legea de majorare a salariilor cadrelor didactice trebuie aplicata, sursele financiare vor fi luate dintr-o parte a bugetului si date la capitolul salarii.

Campeanu a precizat ca inflatia va creste nu pentru ca vor fi majorate salariile profesorilor, ci pentru ca si celelalte categorii de bugetari vor cere cresterea salariilor.

Camera Deputatilor a aprobat marti, in unanimitate, o ordonanta care prevede cresterea cu 50 la suta a salariilor personalului din invatamant. Camera este for decizional in privinta acestui act normativ.

Guvernul a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala (CC) in legatura cu un posibil conflict intre Executiv si Legislativ provocat de adoptarea legii de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta, a anuntat, sambata, premierul Calin Popescu Tariceanu.

El a precizat ca i-a transmis presedintelui Traian Basescu un document in acest sens, in care informeaza asupra incalcarilor prevederilor constitutionale prin legea adoptata in Parlament, si ca, luni, se va consulta si cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei pe tema efectelor deciziei Parlamentului de majorarea salariilor.

Tariceanu a anuntat totodata ca a mandatat ministrii sa discute cu sindicatele din diferite domenii "pentru a conduce dialogul intr-o faza de rational, responsabilitate si solidaritate".

"Vreau sa anunt oficial ca Guvernul a luat decizia de a face contestatie la Curtea Constitutionala pe conflict de interese intre Guvern si Parlament. Baza acestei sesizari este incalcarea sau nerepectarea prevederilor constitutionale, care cer in mod explicit ca ori de cate ori se ia o masura de acest gen cu impact financiar sa fie indicate si sursele de finantare, care evident nu exista. Doresc sa va informez ca am trimis si presedintelui o scrisoare in acest sens in care ii aduc la cunostinta incalcarea prevederilor constitutionale de catre legea adoptata recent in Parlament si imi doresc foarte mult ca si Presedintia, presedintele, sa ia atitudine pe aceasta directie. Este un semnal foarte serios", a spus Tariceanu.

Tariceanu a criticat PSD si PDL pentru "crasa iresponsabilitate" cu care promoveaza astfel de masuri si a aratat ca in Parlament este "o veselie totala", aratandu-se mirat ca legislativul nu a aprobat majorari salariale mai mari de 50% fara un calcul privind fondurile disponibile si atentionand ca astfel de masuri nu vor face decat sa duca in mod rapid la prabusirea economiei.

"Spuneam ca, daca va veni PSD la putere, probabil ca intr-un an reusesc sa puna economia in genunchi, dar va spun ca nu trebuie sa asteptam un an, probabil ca in trei luni se rezolva problema. La anul, dupa masurile adoptate de Parlament, ar trebui sa dam numai salarii si sa nu se mai faca o investitie, sa nu se mai construiasca nicio scoala, nicio gradinita, niciun kilometru de drum, niciun spital. Cam asta ar fi Romania anului 2009, o Romanie in care nu se vor da decat salarii. Cu mine prim-ministru va spun ca asta nu se intampla si nu accept", a afirmat Tariceanu.

Seful Guvernului a aratat totodata ca in prezent este inregistrata cea mai mare criza financiara de dupa razboi, care ar urma sa aiba efecte colaterale si pentru Romania.

"Aceste elemente (criza economica mondiala - n.r.) plus decizia Parlamentului au facut ca leul sa se slabeasca in cateva zile, am ajuns la un curs de 3,9 lei pentru un euro, si aceste semnale nu pot fi ignorate", a spus Tariceanu.

El a facut un apel la responsabilitate si solidaritate din partea celor care iau astfel de decizii, solicitandu-se sa gandeasca serios ca masurile nu sunt sustenabile economic si nici nu vor avea un impact electoral, deoarece populatia intelege ca este vorba doar de o incercare de mituire in perspectiva campaniei electorale.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, joi, ca majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta va antrena solicitari similare din partea tuturor bugetarilor, iar astfel de cresteri ar pune in pericol stabilitatea economica si chiar statutul Romaniei de tara membra UE.

"O astfel de masura ar avea ca efect cresterea fara precedent a inflatiei, accentuarea deficitului de cont curent si un deficit bugetar urias, ceea ce ar duce Romania intr-o stare de instabilitate economica, care va fi agravata de situatia internationala. Este cu atat mai neobisnuita o astfel de decizie cu cat toate tarile din Europa si Statele Unite iau in aceste momente masuri de precautie pentru a se proteja de efectele crizei financiare", afirma Vosganian.

Potrivit calculelor ministrului Economiei si Finantelor, o crestere generalizata a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investitiilor din aceste sectoare.

Federatia "Spiru Haret" ii va da in judecata pe ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, si pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru declaratiile referitoare la decizia Camerei Deputatilor de a majora salariile cadrelor didactice cu 50 la suta, a declarat, sambata, Gheorghe Isvoranu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a mai spus ca in zilele urmatoare va discuta si cu liderii celorlalte doua federatii din invatamant - FSLI si Alma Mater -, pentru a lua o decizie de a-i actiona impreuna in judecata pe premier si ministrul Economiei si Finantelor.

"In primul rand vrem sa il dam in judecata pe Varujan Vosganian pentru ca a instigat opinia publica, a realizat o isterie colectiva si a spus despre noi, cadrele didactice, ca suntem distrugatorii natiei", a precizat Isvoranu.

Liderul Federatiei "Spiru Haret" a mai spus ca intentioneza sa il dea in judecata si pe premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru declaratiile facute sambata in privinta majorarii salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a declarat, sambata, ca Guvernul Tariceanu ar trebui sa isi dea demisia pentru incompetenta, sustinand ca PNL este "un partid de demagogi si oportunisti", pentru ca in Parlament au votat in unanimitate legea de majorarare a salariilor profesorilor, iar apoi s-au dezis de ea.

"PNL este un partid de demagogi si oportunisti notorii, pentru ca in plen au votat in unanimitate legea (de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la suta - n.r.), iar apoi s-a dezis de ea. Guvernul Tariceanu este un guvern incompetent care ar trebui sa isi dea demisia", a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, Aurel Cornea.

Si functionarii publici afiliati la Sed Lex au cerut majora salariile lor cu 50 la suta de la 1 ianuarie 2009. Liderul Sindicatului Sed Lex Vasile Marica a spus ca, asa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la suta, la fel si salariile functionarilor publici trebuie sa creasca.

Presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, vineri, ca peste 100.000 de functionari publici afiliati la Sed Lex si la Federatia din Administratia Locala Cluj vor intra, joi, 9 octombrie, in greva generala, blocand activitatea din trezorerii, case de pensii, primarii, tot ceea ce inseamna birouri si ghisee.

De asemenea, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a trimis o scrisoare premierului Calin Popescu Tariceanu, presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu, in care cer majorarea salariilor pentru toate categoriile de bugetari.

"In caz contrar, consideram ca organele de decizie ale statului instituie un regim discriminatoriu intre diferitele categorii de bugetari, contrar prevederilor constitutionale, obligandu-ne, astfel, sa actionam in consecinta, prin toate mijloacele sindicale de care dispunem", preciza FNSA.

Federatia Nationala a Sindicatelor TESA din Unitatile Sanitare si Balneare din Romania a amenintat cu proteste la inceputul lunii viitoare, daca solicitarile privind cresterea salariilor personalului tehnic economic administrativ si auxiliar cu 60 la suta, de la 1 noiembrie, nu le vor fi solutionate.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a anuntat, duminica, ca va solicita cresterea salariilor medicilor daca masura maririi salariilor profesorilor, a functionarilor publici si a altor categorii sociale va fi aplicata.

"Solicitam aceasta crestere avand in vedere salariile mici ale medicilor si inflatia galopanta ce se preconizeaza, deoarece veniuturile vor scadea in mod ingrijorator. Intr-o societate este normal ca veniturile sa fie in concordanta cu valoarea sociala a muncii, calitatea acesteia si volumul ei", a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne