Siria continuă dezarmarea sub atenta supraveghere a SUA

(photos.com)
P. P.
06.11.2013

Statele Unite ţin sub strictă supraveghere eforturile Siriei de distrugere a inventarului de arme chimice cât şi numărul exact al arsenalului existent transmis comunităţii internaţionale, a precizat marţi ambasadoarea ONU din partea SUA.

Chiar dacă procesul de distrugere a arsenalului face progrese, este departe de a fi încheiat.

”Rămâne încă mult de lucru pentru a ne asigura că lista amplasamentelor oficiale transmisă de Guvernul sirian este completă şi că procesul, în special faza de distrugere, care pare a fi foarte complicată, este pe drumul cel bun”, a menţionat Samantha Power în urma întrunirii Consiliului de Securitate al ONU privind armele din Siria.

Un document de 700 de pagini a fost transmis Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în care Guvernul lui Bashar al-Assad îşi ia responsabilitatea de a distruge integral arsenalul de 1.000 de tone de agenţi chimici şi de 290 de tone de arme chimice din ţară.

Acest document catalogat ca „extrem de tehnic” este examinat în continuare de experţii americani, a declarat Power.

La sfârşitul lunii octombrie, toate armele chimice siriene au fost sigilate iar utilităţile de producere a acestui arsenal au fost declarate inutilizabile de către OIAC,

Armele chimice din Siria urmează să fie distruse conform procesului stabilit până la sfârşitul lunii iunie 2014, procedura de sigilare a acestora fiind încurajată de Statele Unite.

”După ani de relaţii cu acest regim, ani de minciuni în alte contexte şi, bineînţeles, o mulţime de promisiuni nerespectate în decursul acestui război, Statele Unite rămân sceptice”, a menţionat diplomatul american.

Power a mai adus aminte şi faptul că Bashar al-Assad nu se află în postura legitimă de a conduce Siria, în ciuda angajamentului său de a distruge tot armamentul chimic.

”Un om care îşi gazează poporul, utilizează (rachete de tip) Scud şi toate formele de teroare împotriva poporului nu poate să se ocupe de poporul său. Acest acord îi retrage lui al-Assad şi forţelor sale o armă pe care au utilizat-o pentru a avea avantaj militar”, a atenţionat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor