Sirop de măceşe

Sirop de măceşe
Sirop de măceşe (Facebook)

Măceşele bat recordul în conţinutul mare de vitamina C, care uşurează absorbţia fierului şi calciului, ajută la vindecarea rănilor, creşte puterea imunităţii, combate bolile infecţioase, revigorează psihicul şi fizicul. Măceşele sunt şi o bogată sursă de provitamina A, vitamina P, acid citric şi zaharuri.

Siropul de măceşe. Beneficii şi proprietăţi

La 100 de grame, măceşele au de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâile. De aceea, siropul de măceşe este ideal pentru imunitate, dar are şi alte proprietăţi şi beneficii. Astfel, siropul de măceşe: întăreşte sistemul imunitar; ajută la refacerea organismului în urma unor boli infecţioase; combate anemia, accelerând producerea de globule roşii; ajută la fixarea calciului în oase; stimulează circulaţia sangvină, menţine permeabilitatea vaselor de sânge şi tonifică pereţii vaselor sanguine; contribuie la înlăturarea stărilor hemoragice; aduce un bogat aport de vitamine C, E, A, B1, B2, B3, K, P şi substanţe minerale.

Siropul de măceşe este ideal de consumat mai ales în sezonul rece, când apar virozele.

Reţetă de sirop de măceşe. Ingrediente

Această reţetă este uşor de preparat şi are un gust delicios. Aveţi nevoie de:

- 1 kg măceşe

- apă

- 750 g de zahăr pentru fiecare litru de sirop rezultat

- borcane sterilizate, mici

Reţetă de sirop de măceşe. Mod de preparare

Spălaţi măceşele şi îndepărtaţi-le tulpinile. Folosiţi un storcător de fructe sau un blender pentru a le mărunţi.

Puneţi la fiert aproape 2 l de apă, iar când aceasta clocoteşte puneţi imediat măceşele mărunţite în oală, deoarece vitamina C începe să dispară după ce acestea sunt tăiate.

După ce şi măceşele dau în clocot, opriţi focul şi lăsaţi la răcit timp de 15 minute. Strecuraţi apoi fiertura şi puneţi resturile rămase în strecurătoare înapoi în oală cu aproximativ 1 litru de apă, dând din nou în clocot pentru a extrage toată consistenţa fructelor. Strecuraţi din nou siropul rezultat care începe să aibă densitatea sucului de roşii. Puteţi repeta şi a treia oară acest proces dacă vreţi să obţineţi un sirop mai dens. Pentru fiecare litru de sirop rezultat, adăugaţi 750 de grame de zahăr şi apoi daţi din nou în clocot. Opriţi aragazul imediat ce siropul începe să fiarbă.După ce s-a fiert, poţi începe îmbutelierea siropului în borcane sterilizate, de dimensiuni mai mici.

Borcănelele cu sirop se depozitează într-un loc răcoros şi întunecat şi se ţine la frigider după deschidere.

Se ia apoi câte o lingură de sirop de trei ori pe zi sau poate fi adăugat deserturilor sau băuturilor alcoolice naturale, precum rachiul.