Situaţia TVR, în atenţia Consiliului Europei. Thorbjorn Jagland îi scrie lui Cioloş

Adusă în pragul colapsului de manageri numiţi politic, TVR-ul şi-a găsit apărător în persoana Secretarului general al Consiliului Europei.
Loredana Diacu
14.05.2016

alte articole

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
14.05.2016

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, i-a scris premierului Cioloş, cerându-i să se asigure că viitoarea reformă a TVR va include măsurile de siguranţă necesare pentru a asigura independenţa şi stabilitatea televiziunii publice şi să ia în calcul o diversificare a finanţării acestei instituţii, pentru că acest deziderat să se poată realiza.

"Cred că este important să vă asiguraţi că viitoarea reformă a televiziunii publice din România include măsurile de siguranţă necesare pentru a-i asigura independenţa şi stabilitatea şi că aceste măsuri să fie pe deplin legiferate şi aplicate în practică. Ar fi foarte important să luaţi în considerare diversificarea surselor de finanţare a televiziunii publice pentru a susţine şi promova acest serviciu public şi a asigura mecanismele adecvate pentru ca acesta să poată fi tras la răspundere, în conformitate cu principiile stipulate în articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului", scrie Thorbjorn Jagland în scrisoarea adresată lui Dacian Cioloş.

Scrisoarea lui Thorjorn Jagland a fost trimisă premierului Cioloş la 29 aprilie şi a fost publicată vineri, 13 mai, pe site-ul organizaţiei paneuropene.

În documentul menţionat, secretarul general precizează că situaţia televiziunii române publice face obiectul primei alerte privitoare la România depuse pe Platforma pentru promovarea şi siguranţa jurnaliştilor şi protecţia jurnalismului.

Reamintim că TVR, instituţie a cărei insolvenţă Călin Popescu Tăriceanu a cerut-o insistent, depunând chiar şi o iniţiativă legislativă în acest sens, se află într-o situaţie extrem de dificilă financiar, fiind adusă în pragul dezastrului de pleiade de şefi numiţi pe criterii politice. Situaţia în care se găseşte TVR-ul a devenit de notorietate internaţională după ce ţara noastră a fost exclusă de la Eurovision în pragul concursului, pe motiv că a acumulat milioane de euro datorii.

Mai mult, pe 25 aprilie 2016, Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor-FEJ, ce a avut loc în Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina, a votat o moţiune de urgenţă privind situaţia gravă în care se află TVR-ul şi Radioul Public. Moţiunea, votată la propunerea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-Mediasind, membru cu drepturi depline al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi Federaţiei Europene a Jurnaliştilor prevedea sesizarea Preşedintelui, premierului şi Parlamentului României, precum şi a Confederaţiei Europene a Sindicatelor, a Consiliului Europei, a Parlamentului European, cu privire la situaţia în care au fost aduse TVR-ul şi Radioul Public prin imixtiunea politicului în activitatea lor.

Mai mult, pe 30 martie, a.c. Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, informa Parlamentul că pe site-ul Consiliului Europei a fost postată o alertă referitoare la situaţia Televiziunii Române

În alertă se preciza că TVR-ul riscă să intre într-un colaps financiar provocat de un management haotic şi de decizia guvernului de a îngheţa taxa TV la nivelul din 2003, respectiv de 4 lei, cel mai mic din Europa. În alerta se mai arăta că mai mulţi politicieni au depus în Parlament un set de amendamente la Legea de funcţionare a TVR, care să permită intrarea în insolvenţă a instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor