Slovenia ridică “obstacole” la graniţa cu Croaţia pentru a controla fluxul de refugiaţi

Slovenia a decis să construiască “obstacole” la graniţa sa cu Croaţia, pentru a controla fluxul de refugiaţi din ţara vecină.
Câţiva refugiaţi traversează graniţa croato-slovenă în 20 octombrie 2015, în apropiere de Kljuc Brdovecki, Croaţia.
Câţiva refugiaţi traversează graniţa croato-slovenă în 20 octombrie 2015, în apropiere de Kljuc Brdovecki, Croaţia. (Captură Foto)

“Am decis ieri să începem să construim în următoarele zile la graniţa Schengen cu Croaţia anumite obstacole tehnice temporare”, a declarat marţi premierul sloven Miro Cerar în capitala Ljubljana.

“Aceste obstacole, inclusiv garduri dacă este necesar, vor avea obiectivul de a direcţiona migranţii către punctele de trecere a frontierei. Nu ne închidem graniţele”, a adăugat Cerar.

Slovenia a devenit una dintre principalele rute pentru refugiaţii care călătoresc din sudul către nordul Europei.

Fluxul de refugiaţi care tranzitează Slovenia a crescut rapid la mijlocul lunii octombrie, când Ungaria a ridicat garduri cu sârmă la graniţe şi şi-a închis frontierele pentru a opri refugiaţii să pătrundă pe teritoriul său.

“Ştim că, în prezent, există aproximativ 30.000 de migranţi care vin dinspre Grecia şi se îndreaptă spre nord. Graniţa va rămâne deschisă, dar supravegheată”, a mai susţinut premierul sloven.

“Acest lucru arată că promisiunile Bruxelles-ului... nu sunt îndeplinite. Fluxul de migranţi nu s-a redus sau încetinit”, a adăugat el.

Slovenia, cu o populaţie de 2 milioane, este cea mai mică ţară aflată pe rutele refugiaţilor.

Ţara de tranzit a fost copleşită de fluxul mediu constant de aproximativ 5.000 – 7.000 de refugiaţi pe zi.

Mulţi dintre refugiaţii care aleg ruta balcanică au fugit din ţări lovite de conflicte şi sărăcie din Orientul Mijlociu sau Africa. Ei ajung pe continentul european după ce trec Marea Egee prin Turcia.

Afganii, care fug de sărăcie, reprezintă cel de-al doilea grup de refugiaţi ca mărime, după cel al sirienilor.

Agenţia Europeană pentru Protejarea Graniţelor UE "Frontex" a declarat marţi că peste 540.000 de refugiaţi au sosit pe insulele greceşti în primele 10 luni ale acestui an. Cifra este de peste 10 ori mai mare decât aceeaşi perioadă a anului trecut.