Smog-Free Tower din Rotterdam: turnul care purifică aerul şi transformă praful PM10 în bijuterii (video)


Smog-Free Tower din Rotterdam: turnul care purifică aerul
Smog-Free Tower din Rotterdam: turnul care purifică aerul (Captură web)

Dacă olandezii sunt serios preocupaţi de poluarea aerului, iată că locuitorii Rotterdamului se pun în fruntea ţării şi iau măsuri imediate: în parcul public Vierhavensstraat a fost instalat primul turn metalic, înalt de 7 metri şi lat de 3,5 metri, care purifică până la 3,5 milioane de metri cubi de aer pe zi.

Smog Free Project este un proiect atât practic cât şi simbolic, poate fi numit un electrofiltru sau ionizator, iar scopul este acela de a crea adevărate "oaze" în oraşele noastre poluate.

Practic: deoarece aerul din jurul turnului, semnalat de către senzorii de la Smog Free Tower, după inaugurarea sistemului, este cu până la 70% mai curat decât în restul oraşului;

Simbolic: să atragă atenţia asupra poluării şi să impulsioneze eforturile de a avea aer curat fără ca aceste turnuri de purificare să mai fie necesare.

Purificatorul este realizat prin colaborarea dintre designerul olandez Dan Roosegarde, cercetătorul Bob Urseim de la Universitatea Delft şi compania European Nano Solutions, cunoscută pentru iniţiativele sale ecologice.

Dar ce se întâmplă în acest turn?

Principiul de funcţionare se bazează pe ionizarea aerului. Particulele mai mici de 10 microni pot fi uşor inhalate şi devin periculoase pentru plămâni şi inimă. Bob Urseim, care studiază ionizarea de la începutul anilor 2000, a montat o turbină radială propulsată de vânt în partea superioară a turnului, care absoarbe aerul şi îl trimite printr-o cameră unde particulele mai mici de 15 microni sunt electrizate pozitiv.

Odată electrizate, ele sunt atrase de un electrod cuplat la masa echipamentului. Aerul curat este evacuat prin grilele plasate lateral realizând în jurul aparatului o masă de aer curat. Cercetătorul olandez susţine că aerul nu este ionizat, deoarece particulele sunt încărcate cu sarcini pozitive şi nu negative ca în cazul ionizatoarelor clasice.

Diamante” fabricate din poluare

La baza ideii a stat faptul că diamantele sunt formate din carbon, asupra căruia a fost exercitată o presiune foarte mare. Tehnologia din spatele turnului este bazată pe sistemele de purificare a aerului din spitale, aplicată la o scară mai largă.

Fiecare accesoriu, inel sau buton, va fi realizat prin purificarea a 992.000 de metri cubi de aer. Smogul este format în proporţie de aproximativ 45% din particule de carbon. Un singur turn, cu o înălţime de 7 metri, va fi capabil să cureţe în jur de 3,5 milioane de metri cubi de aer, pe zi. Pentru fabricarea bijuteriilor, turnul va consuma 1.700 de waţi, deocamdată din surse neregenerabile, însă, în viitor, aceasta ar putea fi obţinută cu ajutorul unor panouri solare.

Praful din smogul pe care turnul îl retrage din aer, este colectat o dată pe săptămână, fiind comprimat în cuburi mici cu latura de mai puţin de un centimetru. Cu acestea se fabrică bijuterii de înaltă valoare intrinsecă, iar banii obţinuţi din vânzare permit susţinerea şi optimizarea proiectului.

Sistemul a stârnit deja interesul pe plan internaţional şi turnuri similare ar putea fi construite în Mexico City, Paris sau Beijing. Microparticulele nocive inhalate afectează plămânii tot mai multor oameni din marile oraşe ale lumii.

"Noi, oamenii, am creat maşini, cum ar fi autoturismele, pentru a ne îmbunătăţi vieţile, dar acum aerul este extrem de contaminat, în special în oraşele cu o densitate ridicată a populaţiei. În unele, această contaminare este vizibilă. În altele, poluanţii pot fi invizibili, dar impactul asupra vieţii cotidiene şi a sănătăţii noastre este foarte real. În Olanda, conform statisticilor, trăim cu nouă luni mai puţin din cauza poluării", a declarat Daan Roosegaarde, responsabilul iniţiativei, în cadrul ceremoniei de deschidere.