Socialiştii lui Maduro blochează Parlamentul cu trupe, pun o marionetă la conducere

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Getty Images)

Guvernul socialist din Venezuela a instalat duminică un nou şef al Congresului, după ce trupele armate i-au blocat pe parlamentarii opoziţiei să intre în parlament, acţiune condamnată de zeci de naţiuni drept un atac la democraţie.

Trupe înarmate cu echipament anti-revoltă au blocat intrarea în parlament a liderului opoziţiei, Juan Guaido, care urma să participe la ceremonia în care îşi anunţa realegerea în funcţia de lider al Congresului.

Forţele militare l-au bruscat pe Guaido, la un moment dat de pe scările de acces, când acesta a încercat să treacă de cordonul de militari.

Blocada militară a permis Partidului Socialist, de guvernământ, să predea postul parlamentarului Luis Parra, care a fost expulzat recent de un partid de opoziţie pentru acuzaţii de corupţie.

Mişcarea agresivă a guvernului preşedintelui Nicolas Maduro a fost criticată dur de Statele Unite, Uniunea Europeană şi alte zece naţiuni din America Latină.

Parlamentarii opoziţiei l-au reales rapid pe Guaido - care este recunoscut de zeci de naţiuni ca lider de drept al Venezuelei - într-o sesiune la sediul unei publicaţii pro-opoziţie.

Dar măsura realegerii lui Guaido ar putea slăbi şi mai mult campania opoziţiei pentru eliminarea lui Maduro - care deja slăbeşte în intensitate - şi creează o situaţie confuză cu doi lideri ai parlamentului, aruncând şi mai mult în haos o naţiune prinsă într-o criză politică şi care suferă un colaps economic.

"Astăzi, dictatura a comis o altă gafă", a spus Guaido după ce a depus jurământul la birourile publicaţiei El Nacional. „Astăzi am învins din nou cu brio planurile dictaturii”, s-a lăudat el.

Opoziţia a arătat că 100 din cei 167 de legislatori ai parlamentului au votat în favoarea lui Guaido.

Anul trecut, Guaido a condus o mişcare pentru a-l îndepărta pe Maduro de la putere, denunţând realegerea preşedintelui venezuelean în 2018 drept o fraudă şi asumând o preşedinţie paralelă care a câştigat rapid recunoaşterea majorităţii naţiunilor occidentale şi latino-americane.

Dar Maduro s-a agăţat de putere datorită sprijinului continuu din partea militarilor, precum şi al Chinei, Cubei şi Rusiei. El l-a etichetat pe Guaido ca fiind marionetă a SUA.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, l-a felicitat duminică seară pe Guaido pentru câştigarea unui al doilea mandat.

"Partidele politice din Venezuela s-au reunit într-o ilustrare remarcabilă a unităţii pentru a sprijini realegerea lui Juan Guaido", a declarat Pompeo într-o declaraţie. „Fără bătăuşi ai regimului, fără celule de puşcărie, mită sau intimidare, nu se poate subjuga voinţa poporului venezuelean.”

Parlamentarii opoziţiei au petrecut duminică o mare parte a dimineţii încercând să treacă de puncte de control în centrul Caracasului, în care poliţia şi trupele au blocat accesul şi le-au interzis unora dintre ei să intre în clădirea istorică a Congresului.

Parlamentarii Partidului Socialist, în lipsa lui Guaido şi a altor legiuitori, au preluat controlul sesiunii şi l-au nominalizat pe Parra drept noul şef al Congresului.

Potrivit Reuters, votul a fost o mascaradă, făcut prin ridicarea mâinilor, fără numărarea fiecărui vot individual, după cum cer reglementările parlamentare.

Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat o ceremonie de depunere a jurământului improvizată de către Parra, care a fost expulzat anul trecut din partidul său de opoziţie pentru că ar fi ajutat la spălarea reputaţiei unui om de afaceri asociat guvernului Maduro.

Parra neagă acuzaţiile. De la expulzarea sa, el l-a criticat dur pe Guaido şi s-a descris pe el însuşi şi pe alţi legiuitori ca fiind în „rebeliune”.

Maduro, care duminică seara s-a prezentat în trening pentru a inaugura un nou stadion, a declarat că parlamentul venezuelean a ales noua conducere din frustrare faţă de Guaido.

"Mike Pompeo şi Elliott Abrams ar trebui să-i explice lui Donald Trump de ce au pierdut conducerea Adunării Naţionale, încă un eşec din partea străinilor din Venezuela", a spus Maduro, referindu-se la secretarul de stat şi la reprezentantul special al SUA pentru Venezuela.

Evenimentele au fost condamnate şi de Grupul Lima, o organizaţie a naţiunilor latino-americane care propune schimbări politice în Venezuela.

Argentina, care a ales recent un guvern de stânga, a condamnat de asemenea situaţia din Venezuela.