Adjunctul premierului rus în vizită în Venezuela

Rafinăria petrolieră cubaneză Cienfuegos, 250 km sud-est de Havana.
Rafinăria petrolieră cubaneză Cienfuegos, 250 km sud-est de Havana. (Captură Foto)

Vicepremierul rus Iuri Borisov, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, pentru a sublinia sprijinul Moscovei pentru liderul venezuelean.

Sprijinul Rusiei şi al Chinei a fost fundamental pentru Maduro, care s-a confruntat vara aceasta cu presiuni masive din partea ţărilor occidentale de a demisiona în urma alegerilor falsificate din Venezuela aflată în criză politică şi economică.

În ultimii ani, Moscova a acţionat ca un creditor pentru Venezuela, guvernul şi gigantul petrolier Rosneft oferind cel puţin 17 miliarde USD în împrumuturi şi linii de credit din 2006.

Prezidând o întâlnire a comisiei interguvernamentale ruso-venezuelene la Caracas cu Borisov, vicepreşedintele venezuelean Tareck El Aissami a mulţumit Moscovei, în special pentru facilitarea livrărilor de petrol în ciuda sancţiunilor americane.

Borisov a reiterat sprijinul Moscovei pentru Maduro, chiar dacă multe alte naţiuni îl consideră autocrat şi l-au recunoscut pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte al Venezuelei.

Creşterea comerţului bilateral „este o demonstraţie a faptului că guvernul preşedintelui Nicolas Maduro este legitim”, a declarat Borisov, citat de mass-media venezueleană de stat.

După ce s-a întâlnit cu Borisov la palatul prezidenţial Miraflores din Caracas, Maduro a declarat că a fost „o zi extraordinară”, în care au fost revizuite relaţiile bilaterale, în special în sectorul petrolier, agricultură şi sectorul militar.

Venezuela se află într-o profunde criză economică declanşată de politici aberante de naţionalizare şi control al statului în economie, începute de predecesorul şi mentorul lui Maduro, marxistul Hugo Chavez.

Rusia, la rândul ei, se confruntă cu probleme de buget, cauzate în mare parte de preţul scăzut la ţiţei pe pieţele internaţionale.

Acordurile Rusiei cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru reglementarea pieţei mondiale a energiei „merg perfect” şi au promovat echilibrul pieţei şi stabilitatea preţurilor, în ciuda atacurilor recente asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită, a adăugat Maduro în comentariile făcute la postul de televiziune naţional.

Liderul venezuelean a discutat pe scurt cu preşedintele Putin despre obligaţiile datoriei Venezuelei faţă de Rusia în timpul vizitei acestuia la Moscova, luna trecută.

Întâlnirea dintre Maduro şi oficialul rus a avut loc la numai câteva zile după ce premierul rus Dmitri Medvedev a vizitat Cuba, un aliat al Venezuelei. Cuba este una dintre ţările lovite cel mai tare de criza venezueleană, în mod tradiţional Caracasul alimentând cu ţiţei mica insulă din Caraibe.

Medvedev a declarat că Moscova va găsi modalităţi de a ajuta Cuba să se aprovizioneze cu petrol şi produse petroliere.

Deşi Moscova a trimis câteva transporturi de ţiţei săptămâna aceasta, Havana a trebuit să instituie în ultima lună restricţii severe în ceea ce priveşte alimentarea cu energie.